Banda iz Njemačke preko Hrvatske prodavala ukradene građevinske strojeve

Jedna skupina kriminalaca po cijeloj je Njemačkoj krala građevinske strojeve i dopremala ih preko Slovenije u Hrvatsku. Odatle su prodavani po cijelom svijetu.

“U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putovi djelovanja bande”, pišu novine Märkische Allgemeine, kojima je pojedinosti o slučaju ispripovijedao detektiv Hagen Stamm iz privatne detektivske agencije Incognito.

Banda je djelovala iz južne Njemačke. Tamošnja policija još prati moguće sudionike u kriminalnoj organizaciji. “Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, po navodima agencije Incognito, iznosi tri do pet milijuna eura. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih strojeva. Ukupno su slične skupine kriminalaca po navodima ove agencije u Njemačkoj prouzročile štetu od oko 50 milijuna eura”, piše Märkische Allgemeine.

Kriminalci su na ime neke poznate tvrtke mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske strojeve ili ih krali, prebacivali ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć GPS sustava kojim su zaštićeni brojni građevinski strojevi četiri građevinska stroja otkrivena su nedavno u Hrvatskoj. Kriminalci su, očito, znali za zaštitu GPS sustavom i odmah su ga uklanjali sa strojeva, ali očito nisu znali da su neki strojevi bili zaštićeni s više GPS odašiljača.



Prema navodima detektivske agencije Incognito očito ima još kriminalnih bandi koje kradu građevinske strojeve pri čemu koriste dva postupka. “Bagere ili kradu, što se najčešće događa subotom u noći. Ili kriminalci iznajme bager što im pruža puno više vremena za pripremu cijele transakcije”, prenosi DW.

Komentari