NAVALJNI PRIVEDEN! Baltičke zemlje traže ´restriktivne mjere´ za Rusiju: ´Ovaj besraman čin je neprihvatljiv´

Facebook

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, FSIN je upozorio da će biti “prisiljen” privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne.

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).

FSIN je ranije upozorio da se neće libiti privesti i uhititi Navaljnoga (44) zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

Po priopćenju FSIN-a , Navaljni će ostati u pritvoru “do sudske odluke” o njegovom slučaju.



Navaljni se u nedjelju navečer vratio u Rusiju s liječenja iz Njemačke. Njegov je avion trebao po planu sletjeti na aerodrom Vnukovo gdje su Navaljnog čekali njegovi pristaše i raspoređena je interventna policija, ali je preusmjeren na Šeremetjevo.

Desetak njegovih pristaša je uhićeno

U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo uoči najavljenog slijetanja Navaljnog okupila se skupina od oko 200 njegovih pristaša, a najmanje desetak njegovih suradnika  privedeno je.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, FSIN je upozorio da će biti “prisiljen” privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2019. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira.

Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Baltičke zemlje: Rusiji uvesti “restriktivne mjere” zbog uhićenja Navaljnog

Litva, Latvija i Estonija pozvale su u nedjelju na uvođenje “restriktivnih mjera” Rusiji nakon što je po dolasku u Moskvu uhićen glavni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, objavilo je litavsko ministarstvo vanjskih poslova u tvitu.

“Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navaljnog. Tražimo njegovo hitno oslobađanje”, napisao je ministar Gabrielius Landsbergis u tvitu.

“EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin”, dodao je.

Komentari