Baku tvrdi da armenske snage granatiraju drugi najveći azerbajdžanski grad

Ilustracija: Armenian Defense Ministry

Baku je objavio u nedjelju da su armenske oružane snage granatirale drugi najveći azerbajdžanski grad Ganju, nakon tjedan dana žestokih borbi oko pokrajine Nagorno Karabah.

Armenija negira da je granatirala Azerbajdžan, ali vođa Nagorno Karabaha, armenske enklave unutar Azerbajdžana, objavio je da su njegove snage uništile vojnu bazu u Ganji.

“Stalna vojna posada u velikim gradovima Azerbajdžana od sada je meta obrambene vojske”, rekao je Arayik Harutyunyan, čelnik samoproglašene države Nagorno Karabah, koja je de iure dio Azerbajdžana.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je da se gradovi Terter i Horadiz, smješteni blizu Nagorno Karabaha, nalaze pod teškom paljbom, dok vojska Nagorno Karabaha navodi da Azerbajdžan bombardira prijestolnicu pokrajine Stepanakert.Borbe najširih razmjera od 1990-ih, kada je u sukobima ubijeno oko 30 tisuća ljudi, započele su prije tjedan dana.

U konflikt mogu biti uvučene regionalne sile, poput Rusije i Turske, dok prijeti i opasnost od poremećaja u opskrbi energenata iz Kaspijskog jezera.

Komentari