Azijske burze očekuju blagi tjedni gubici, cijene dionica porasle

Pixabay

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, no burzovni su indeksi na putu prvih tjednih gubitaka nakon mjesec dana jer ulagače zabrinjava spori oporavak gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, no u odnosu na početak tjedna u blagom je minusu, pa mu prijeti prvi tjedni gubitak nakon četiri tjedna rasta.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, no u cijelom tjednu na gubitku je oko 1,5 posto.

Cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su jutros između 0,1 i 2 posto.



Azijske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Tehnološki je sektor, kao i na Wall Streetu, jutros najviše ojačao, no trguje se oprezno jer gospodarski pokazatelji nisu baš impresivni, dok su valuacije visoke, s obzirom da su burzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize.

„Uvijek je teško kada se ovako nešto dogodi jer treba dokučiti kuda tržište ide. Vijesti su miješane, ali nisu apokaliptične, katastrofalno loše. Stoga će ulagači i dalje biti optimistično oprezni”, kaže Rob Carnell, direktor u ING-u.

Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od predpandemijskih razina, burzovni indeksi u svijetu nadoknadili su gotovo sve gubitke od izbijanja koronakrize, što se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu.

Ipak, ostaju dvojbe je li takav snažan rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio nakon jučerašnjeg rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,64 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,04 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,05 na 105,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1850 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, pa su na putu dobitaka treći tjedan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,40 posto, na 45,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,20 posto, na 42,90 dolara.

Komentari