Azijske burze dosegnule nove rekordne razine

Pixabay

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, nakon vijesti da je Joe Biden dobio ‘zeleno svjetlo’ za preuzimanje vlasti u Washingtonu, što je oraspoložilo ulagače ionako ohrabrene napretkom u razvoju cjepiva protiv covida-19.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,2 posto. U Šangaju i Singapuru su, pak, blago pale.

Američka uprava za opće poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedjeljak je izvijestila izabranog predsjednika Bidena da može službeno započeti proces prijenosa ovlasti.



Aktualni predsjednik Donald Trump poručio je, pak, putem Twittera da je kazao svom timu “da učini što je potrebno učiniti u vezi inicijalnih protokola”.

Zahvaljujući naznakama prijenosa vlasti u Washingtonu bez prepreka, jutros su porasli i američki terminski indeksi. Terminski S&P 500 u plusu je trenutno oko 0,5 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Jučer je, naime, najveća svjetska burza porasla jer je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca objavila da je završila testiranje eksperimentalnog cjepiva, koje je razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, i da ono može biti učinkovito oko 90 posto.

To je ohrabrilo ulagače, koji su se usmjerili na kupnju dionica u sektorima koji su zbog koronakrize dosad bili pod najvećim pritiskom, a uskoro bi se, s normalizacijom gospodarskih aktivnosti, mogli oporaviti.

„Ulagači i dalje kupuju na temelju vijesti o cjepivu jer je sada lakše zamisliti kraj pandemije. Tržište su podržali i posljednji podaci koji pokazuju da se američko gospodarstvo dobro drži, unatoč rekordno brzom širenju koronavirusa u SAD-u”, kaže Kyle Rodda iz tvrtke IG Australia.

Podršku tržištima pružila je i vijest da izabrani predsjednik Biden planira za ministricu financija nominirati bivšu predsjednicu središnje banke Janet Yellen.

“Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo financija je možda važnije od Kongresa u prihvaćanju novog paketa poticajnih gospodarskih mjera”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga. Uskoro bi, pak, mogli biti nastavljeni.

Komentari