Azerbajdžan osvojio dijelove Gorskog Karabaha

profimedia

Azerbajdžan je u sukobu s armenskim snagama osvojio nekoliko lokacija u Nagorno Karabahu, objavile su u srijedu obje strane i vlasti te sporne regije.

Azerbajdžan je uspio preseliti bojišnicu dublje u regiju sukoba, priopćio je Arajik Harutjunjan, regionalni čelnik Gosrkog Karabaha.

Armenska vojska potvrdila je da su se Azerbajdžanci uspjeli probiti u nova područja, što je prvi put da Erevan priznaje vojno napredovanje svojih neprijatelja.


Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev na svom Twitter profilu je objavio da je osvojeno osam sela.

Baku je objavio da je azerbajdžanska vojska sveukupno osvojila 45 mjesta u Nagorno Karabahu, što je armenska vojska prvotno negirala.

Azerbajdžanska državna televizija prikazala je ljude na ulice kako slave uz vatromet.

Armenija je od početka sukoba 27. rujna izvijestila o nekoliko stotina poginulih, dok Azerbajdžan ne otkriva taj broj, ali je objavio da su poginula 43 civila.

Alijev je za tursku televiziju Haber Turk kazao kako se vojna ofenziva njegove države nastavlja, više puta se požalivši da mirovni pregovori u protekla tri desetljeća nisu doveli do mirnog rješenja spora oko te regije.

Azerbajdžan je proteklih godina jačao svoju vojsku i više puta ponavljao da će osvojiti Nagorno Karabah silom. Alijev je naglasio i da će Turska, saveznica Azerbajdžana, igrati veću ulogu u pronalasku rješenja za sukob.


Komentari