Austrijski kancelar traži uvođenje ‘zelene putovnice’ od EU, oporba se protivi

Twitter

Austrijski kancelar Sebastian Kurz traži od EU uvođenje uvođenje digitalne ‘zelene putovnice’ za cijepljene protiv koronavirusa, ozdravljene i ‘svježe’ testirane. 

“Ako se ne uspije postići europske rješenje, onda će Austrija taj projekt sprovesti na nacionalnoj razini”, poručio je na konefenciji uoči početka virtualnog summita Europske unije, prenosi Večernji list.

Istaknuo je da je ‘zelena putovnica’ nužna za ponovno uspostavljanje slobode kretanja i putovanja unutar Europe, kao i za ulazak na kulturne priredbe, u ugostiteljske objekte i hotele. Riječ je o certifikatu koji je moguće provjeriti na kontrolnom mjestu – u trgovinama, zračnoj luci, lokalima itd., dodao je.

Kao primjer naveo je Izrael u kojem ‘zelena putovnica’ na mobitelu omogućuje mnoge slobode, od ulaska u fitness centre, lokale, hotele, bazene, kazališta i druge kulturne, sportske i turističke objekte.



Očekuje da je to i u Europi moguće sprovesti. Napomenuo je kako je to lako riješiti na digitalan način, “svatko bi se, uz pomoć mobitela, trebao moći identificirati”.

Najavio da će s tom Inicijativom nastupiti na summitu EU-a te dodao kako ima puno saveznika, prije svega, turističke zemlje, kao što su primjerice Grčka, Cipar, Malta, Bugarska, ali i baltičke zemlje, te Španjolska, Hrvatska i Slovačka.

Oporba se protivi

Austrijska oporba, socijaldemokrati (SPÖ) i krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) su protiv uvođenja ‘zelenih putovnica’.

Glasnogovornik SPÖ-a Philip Kucher je rekao da se Austrija u kojoj je do sada procijepljeno tek 4,5 posto stanovništva ne može uspoređivati s Izraelom u kojem procijepljenost iznosi već 88,7 posto.

Čelnik FPÖ-a Norbert Hofer smatra da će ‘zelena putovnicai dovesti do podijela na ‘privilegirane i neprivilegirane’, “što je vrhunac opasnog i nehumanog razvoja društva”.

Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska i druge članice EU-a su suzdržane jer ne žele ishitrene odluke.

 

Komentari