Austrijska ministrica dala ostavku nakon optužbe za plagiranje i nepoznavanja njemačkog jezika

Austrijska ministrica rada, obitelji i mladih objavila je u subotu navečer da daje ostavku godinu dana nakon preuzimanja dužnosti, pošto su se pojavile optužbe da je plagirala nekoliko sveučilišnih radova.

Christine Aschbacher, iz konzervativne stranke OVP-a, kao i kancelar Sebastian Kurz, rekla je u priopćenju da se povlači s dužnosti kako bi “zaštitila obitelj”, osudivši “neprijateljstvo, političko agitiranje i napade” koji su bili upereni protiv nje s “nepodnošljivom silinom”.

Ministrica kojoj je 37 godina, optužena je za “plagiranje, netočne navode i nepoznavanje njemačkog jezika” u svom magistarskom radu iz 2006., piše na blogu stručnjaka specijaliziranog za otkrivanje lažnih sveučilišnih diploma Stefana Webera.

Diplomirala je s ocjenom “vrlo dobar” na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bečkom Novom Mjestu, blizu Beča.Christine Aschbacher je pod paljbom kritika oporbe “odbila” optužbe nazivajući ih “insinuacijama”.

Kancelar Kurz koji upravlja zemljom u koaliciji sa Zelenima, rekao je da “poštuje” ministričinu odluku. Afera se događa u trenutku kada vladu optužuju za kaotično upravljanje drugim valom pandemije covida-19.

Ime njezina nasljednika znat će se u ponedjeljak, objavio je na Twitteru.

Komentari