Austrija priznala ‘nedopustive pogreške’ u procjeni prijetnje od napadača u Beču

profimedia

Austrija je u petak priznala ‘nedopustive pogreške’ pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je trebao biti smatran većom prijetnjom.

Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

“Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške”, dodao je Nehammer.

Slovačka policija je u srijedu objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je budući 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.“Ljudi iz Njemačke koje tamo prate obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem”, rekao je šef bečke policije Gerhard Puerstl.

“Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca”, dodao je Puerstl o napadaču kojeg je policija pri napadu usmrtila.

Austrija je naredila zatvaranje dviju džamija u Beču koje je napadač često posjećivao i koje su doprinijele njegovoj radikalizaciji, kazala je ministrica za integraciju Susanne Raab.
Zbog sumnje na povezanost s napadom uhićeno je 15 ljudi, a tužitelji su tražili pritvor za njih osam.

Njemačka policija je u petak izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem, a Švicarska je uhitila dva muškarca za koje tvrdi da su ga također poznavali.

Komentari