Austrija iz rodne kuće Adolfa Hitlera uklanja nacistička obilježja

Screenshot: YouTube

Iz rodne kuće Adolfa Hitlera u Austriji uklonit će se sva nacistička obilježja kako bi prestala privlačiti ekstremiste, najavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Kuća u gradu Braunau preuredit će se u policijsku postaju, rekao je Nehammer na konferenciji za medije.

“Policija je čuvar osnovnih prava i sloboda”, istaknuo je.

Trokatnica u centru Braunaua privlači neonaciste još od 1950-ih

Ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je povjesničarima i politolozima da riješe taj problem.“Krajnji ishod je neutraliziranje cijele lokacije”, rekao je viši dužnosnik u ministarstvu Hermann Feiner.

Kako bi se to postiglo, arhitekti tvrtke Marte.Marte odlučili su suptilno ukloniti promjene nastale u vrijeme nacističke vlasti kada je prizemlje poprimilo oblik tvrđave i preuređeni krovovi i prozori.

Planira se ukloniti memorijalni kamen ispred kuće koji negira fašizam i vjerojatno će se premjestiti u muzej, rekao je Feiner.

Zgradu je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka

Njemački diktator Hitler (1889.-1945.) proveo je prve mjesece života u toj zgradi koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka.

Na kraju Drugog svjetskog rata kuća je vraćena privatnim vlasnicima, a njezine prostorije koristile su se za školu i radionice za osobe s invaliditetom.

Austrija ju je 2017. odlučila zaplijeniti jer vlasnica nije pristala na sporazum o načinu korištenja te nekretnine u budućnosti.

Redizajn kuće trebalo bi završiti početkom 2023.

Komentari