Australski premijer: Australija treba zaštititi svoje interese

flickr

Službena Canberra otkazala je ugovor o kupnji podmornica u korist saveza sa SAD-om i Velikom Britanijom. Australski premijer Scott Morrison rekao je da razumije razočaranje Francuske zbog tog otkazivanja ugovora, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese.

“Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumijem. Međutim, Australija kao i bilo koja druga suverena država mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu”, rekao je Morrison.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike.



Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u subotu opisao “ozbiljnu krizu” svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Komentari