Australski mediji na sudu zbog izvještavanja o slučaju kardinala Pella. Smatraju da nisu krivi

Shannon Deery / Twitter

Istaknuti australski novinari i medijske organizacije u ponedjeljak izlaze pred sud zbog objave dijelova optužnice protiv kardinala Georgea Pella 2018. godine.

Porota je Pella u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dva dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Australski Visoki sud u travnju ove godine jednoglasno je poništio tu presudu.

Dvanaest medija i 18 novinara optuženo je za nepoštivanje suda i kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa, a ako budu proglašeni krivima prijete im novčane i moguća zatvorska kazna.


Medijima je zabranjeno izvještavati o procesu i presudi zbog odluke suca iz 2018. godine.

Ona je donesena kako presuda ne bi utjecala na drugo suđenje, kasnije odbačeno.

Dio australskih medija ipak je pisao o slučaju pod naslovima poput „Priča o kojoj ne smijemo izvještavati“, navodeći da je osuđen visoko pozicionirani Australac.

Ostali mediji su optuženi jer su pomagali međunarodnim medijima koji su pisali o Pellovoj presudi.

Svi optuženi, među njima Sydney Morning Herald, Australian Financial Review, radiostanice 2GB i Channel Nine, smatraju da nisu krivi.

Suđenje na Vrhovnom sudu savezne države Victorije održava se putem videoveze, a trebalo bi trajati između 10 i 15 dana.

Kardinal Pell bivši je vatikanski rizničar i nekadašnji savjetnik papi Franji. Pušten je na slobodu 404 dana nakon što mu je izrečena kazna od šest godina zatvora. Od tada živi u samostanu u Sydneyu.


Komentari