Australija smatra kako sve države moraju sudjelovati u istrazi o širenju koronavirusa

ilustracija

Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju sudjelovati u neovisnoj istrazi o širenju koronavirusa, rekao je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

On je u srijedu razgovarao s nekoliko svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako bi prikupio podršku za istragu o porijeklu i širenju koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini.

Morrison smatra kako sve članice WHO-a moraju sudjelovati u istrazi.

“S članstvom u klubu poput WHO-a moraju postojati odgovornosti i obaveze“, kazao je australski premijer u Canberri.



“Želimo da svijet postane sigurniji po pitanju virusa… Nadam se da sve druge države, bila to Kina ili itko drugi, dijele taj cilj“, zaključio je Morrison.

Australija je ranije u četvrtak tražila od država G20 da zabrane mokre tržnice na kojima se prodaju životinjski proizvodi, često egzotični. Vjeruje se da je pandemija koronavirusa krenula na takvoj lokaciji u Wuhanu.

Australski ministar agrikulture istaknuo je da te tržnice, postojeće diljem Azije, predstavljaju rizik za javno zdravlje, a ranije je na zabranu pozvao i SAD.

Iako Australija nije izričito navela Kinu, ovaj potez bi mogao dodatno pogoršati odnose s Kinom, njezinim najvećim trgovinskim partnerom.

Tenzije između dviju država traju već nekoliko godina zbog optužbi o kineskim kibernetskim napadima i pokušajima miješanja u unutarnja pitanja Australije.

Komentari