AstraZeneca o isporuci dogovorene pošiljke cjepiva ‘Nikada nismo dali prevelika obećanja’

Ilustracija Foto: Profimedia

Britansko-švedska tvrtka AstraZeneca objavila je kako je u prvom kvartalu ove godine prodala cjepiva protiv koronavirusa u vrijednosti od 275 milijuna američkih dolara i da će za mjesec dana isporučiti 200 milijuna doza. 

“Isporuke se povećavaju kako se proizvodnja poboljšava. Nikada nismo dali prevelika obećanja, komunicirali smo što smo tada mislili da ćemo postići”, rekao je glavni izvršni direktor Pascal Soriot.

Europska komisija tužila je u ponedjeljak na sudu u Bruxellesu AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv koronavirusa.

Smatra se da su kašnjenja isporuka cjepiva iz te tvrtke jedan do razloga što EU kasni u procjepljivanju stanovništva za Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama te Izraelom.


Također, istražuju su i rijetke slučajeve krvnih ugrušaka koji su vjerojatno povezani s tim cjepivom.

AstraZeneca, koja je obećala da neće ostvarivati profit na cjepivu za vrijeme trajanja pandemije, prvi je put objavila financijske podatke o distribuciji i prodaji cjepiva koje je razvila sa Sveučilištem u Oxfordu.

Navodi da prihodi uključuju isporuku oko 68 milijuna doza cjepiva, dodajući da prodaja u Europi vrijedi 224 milijuna dolara, na tržištima u nastajanju 43 milijuna te 8 milijuna u ostatku svijeta. Prihodi od 275 milijuna dolara za 68 milijuna doza odgovaraju cijeni od oko četiri dolara po cjepivu.

AstraZenecine dionice porasle su u petak ujutro 3,5 posto na 7,654 penija, pa bi to mogao biti njihov najbolji dan od listopada. Dionice su u srpnju 2020. postigle rekorde na krilima optimizma u vezi cjepiva, no godinu su završile s padom od četiri posto.

Pfizer, čije je cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji s njemačkim partnerom BioNTechom, višestruko skuplje od AstraZenecina, očekuje da će od njegove prodaje ostvariti prihod od 15 milijardi dolara, dok analitičari prognoziraju u prosjeku čak 18 milijardi.

BioNTech očekuje ove godine prihod od gotovo 10 milijardi eura od prodaje tog cjepiva. Moderna je u veljači objavila da očekuje da će ove godine na prodaji svojeg cjepiva ostvariti prihod od 8,4 milijarda dolara.

Komentari