AstraZeneca dala mali ustupak EU-u oko svog cjepiva

Profimedia

AstraZeneca ponudila je Europskoj uniji da u veljači ipak dostavi veći broj doza svog cjepiva, nakon najave o usporavanju pošiljki zbog koje je EU tražio preusmjeravanje doza iz Velike Britanije.

Britansko-švedska tvrtka u petak je neočekivano objavila da će smanjiti dostavu svog cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu ove godine, a visoki dužnosnik EU-a je Reutersu rekao da to znači 60 posto manje doza za savez – njih 31 milijun.

Objava AstraZenece zakomplicirala je europske planove o cijepljenju stanovništva nakon što je i američki Pfizer najavio usporavanje dostave svog cjepiva, što je naišlo na bijes Bruxellesa i drugih europskih prijestolnica.

Dva europska dužnosnika u utorak su kazala Reutersu da je AstraZeneca na dva izvanredna sastanka u ponedjeljak ponudila da nastavi dostavu 7. veljače, umjesto prvotno određenog 15. veljače.



Jedan od izvora je Reutersu rekao da je AstraZeneca povisila i broj doza cjepiva planiranih za dostavu u veljači, u odnosu na smanjenja objavljena ranije ovaj tjedan, no tvrtka nije otkrila svoje planove za ožujak.

Ova odluka farmaceutske tvrtke čini se kao pokušaj održavanja mira s EU-om nakon najave o rezanju dostave cjepiva koja je negativno utjecala na povjerenje između Bruxellesa i te tvrtke čije se cjepivo tek treba odobriti u europskom savezu, piše Reuters.

Drugi europski dužnosnik izravno uključen u razgovore kazao je kako nije bilo ponude o povećanju broja doza.

AstraZeneca određuje broj doza na razini kvartala. Stoga povećanje u veljači, ako nije popraćeno povećanjem i u ožujku, možda i ne znači da će ukupno na razini tri mjeseca biti većeg broja.

Čelnik litavskog nadzornog tijela za lijekove Gytis Adrulionis rekao je Reutersu da je AstraZeneca u ponedjeljak povećala broj cjepiva za njegovu državu za veljaču u odnosu na rezove najavljene u petak, no da to i dalje nije dovoljno kako bi se ispoštovao dogovor s Bruxellesom.

Nakon susreta u ponedjeljak povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je kako britansko-švedska tvrtka nije dala zadovoljavajuće odgovore na pitanja EU-a.

Europski dužnosnik uključen u razgovore kazao je kako je EU izravno tražio da se preusmjere doze proizvedene u Britaniji, na što AstraZeneca nije odgovorila.

Kompanija tvrdi da je dostava cjepiva usporila zbog problema s proizvodnjom u Europi, a jedan dužnosnik EU-a rekao je prošli tjedan Reutersu da su poteškoće u tvornici cjepiva u Belgiji koju vodi partnerska tvrtka Novasep.

Velika Britanija je krajem prošle godine po izvanrednom postupku odobrila cjepivo AstraZenece i Oxforda, a EU će o tome odlučivati u petak.

EU poručila proizvođačima cjepiva kako se trebaju ‘držati svoje riječi’!

 

Komentari