Argentinski Senat izglasao legalizaciju pobačaja unatoč protivljenju Katoličke crkve

Twitter

Argentina je prva velika država u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj pošto je Senat glasanjem u srijedu dopustio da se on izvrši do 14. tjedna trudnoće, unatoč protivljenju Katoličke Crkve.

Zastupnici su s 38 ‘za’, 29 ‘protiv’ i jednim suzdržani glasom prihvatili zakon nakon maratonske rasprave.

Kad je pročitan rezultat, tisuće okupljenih ljudi klicalo je ispred zgrade Senata u Buenos Airesu mašući zelenim zastavama kampanje za legalizaciju pobačaja dok se zeleni dim uzdizao iznad mnoštva.

“Učinile smo to, sestre. Stvaramo povijest. Nema riječi za ovaj trenutak, prolazi nam kroz tijelo i dušu”, tvitala je Monica Macha, zastupnica u vladajućoj lijevoj koaliciji predsjednika Alberta Fernandeza koji je podržao zakon.



Presuda bi mogla stvoriti ozračje za širi pomak u konzervativnoj Latinskoj Americi u kojoj su pozivi za veća reproduktivna prava žena sve glasniji.

Širom regije pobačaji na zahtjev dopušteni su samo u komunističkoj Kubi, u malenoj državi Urugvaj i nekim dijelovima Meksika.

“Donošenje zakona kojim se legalizira pobačaj u katoličkoj zemlji velikoj kao Argentina dat će vjetar u leđa borbi za osiguranje ženskih prava u Latinskoj Americi”, rekao je Juan Pappier, viši istraživač pri Human Rights Watchu.

“Premda će sigurno biti otpora, mislim da je pošteno predvidjeti da bi, kao što se dogodilo kada je Argentina legalizirala istospolne brakove 2010. godine, ovaj novi zakon mogao imati domino efekt u regiji.”

Dosadašnji je zakon u Argentini dopuštao pobačaj samo u slučaju silovanja ili ako postoji ozbiljan rizik za majčino zdravlje.

Prije dvije godine sličan je prijedlog prošao u Donjem domu, ali je odbačen u Senatu, nakon odlučne borbe katolika i protestanata.

Katoličanstvo je jaka snaga u Argentini, domovini pape Franje.

Prema anketi vladine agencije iz 2019. godine, 62,0 posto Argentinaca izjasnilo se katolicima, 18,9 posto nereligioznima i 15,3 posto protestantima.

Utjecaj Katoličke Crkve može se vidjeti u kašnjenju Argentine u odnosu prema drugim zemljama u usvajanju niza zakona: razvod je legaliziran tek 1987., spolni odgoj uveden 2006., homoseksualni brakovi odobreni 2010. i zakon o rodnom identitetu donesen 2012. godine.

Komentari