Arapi sumnjaju da će Biden najaviti promjene na Bliskom istoku: Ne bismo smjeli zaboraviti da je bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji

Arapski čelnici čestitali su Joeu Bidenu na njegovoj izbornoj pobjedi, no neki ljudi na Bliskom istoku izrazili su cinizam u pogledu američke politike, čak i ako Biden nastavi diplomatski umjesto bezobzirnog pristupa Donalda Trumpa prema mnogobrojnim problemima u regiji.

“Bio sam siguran da Trump neće osvojiti drugi mandat. Bio je previše neprijateljski nastrojen prema svima. Sposobniji je da bude mafijaški vođa nego predsjednik SAD-a”, rekao je Adel Salman, 40, profesor engleskoga u bagdadskoj srednjoj školi.

“Pričekajmo da vidimo kako će teći Bidenovo predsjedništvo. Svim Iračanima kažem, ne trčite pred rudo. Je li Biden  bolji za Irak? Pričekajmo da vidimo njegova djela”, upozorava profesor.

Biden bi se mogao suočiti s nekim od najzamršenijih vanjskopolitičkih izazova u regiji: od ratova u Libiji i Jemenu do uvjeravanja zemalja Arapskog zaljeva, saveznica SAD-a, da ih Washington može zaštititi od neprijateljskog Irana, čak i ako je rekao da će se vratiti međunarodnom nuklearnom sporazumu s Teheranom.



“Trump je bio naš prijatelj, volio je Saudijsku Arabiju i štitio je od neprijatelja. On je svezao ruke Iranu. Biden ga je ponovno oslobodio i to će naštetiti nama i cijeloj regiji”, rekao je Mohamed al Anaizi, saudijski vozač Ubera.

Ljudska prava

I dok je Trump imao ugodne odnose s kako kritičari kažu sve autoritarnijim vođama u zemljama poput Saudijske Arabije, Egipta i Turske, Biden je obećao čvrsti stav u pogledu ljudskih prava.

Neki kritičari egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija izrazili su nadu da će se američka politika promijeniti, te prenijeli Bidenov post iz srpnja u kojemu je kritizirao represiju kairskih vlasti nad političkim aktivistima u Egiptu obećavši: “Nema više bjanko čekova za Trumpova omiljenog diktatora”.

Sisijeva vlada opovrgava optužbe aktivista za ljudska prava o raširenom zlostavljanju.

Voditelji talk showova na egipatskim strogo kontroliranim televizijskim postajama trudili su se umanjiti utjecaj Bidenove pobjede tvrdeći da će se Egipat prilagoditi.

Libanonski predsjednik Michel Aoun čestitao je Bidenu i izrazio nadu za “povratak ravnoteže u američko-libanonskim odnosima” za vrijeme njegova mandata.

Nabil Bumonsef, zamjenik glavnog urednika lista An-Nahar, rekao je za Reuters da vrijeme objave američkih sankcija u petak Aounovu zetu Gebranu Bassilu, istaknutom kršćanskom političaru, šalje poruku da će Washington nastaviti napadati libanonske političare zbog optužbi za korupciju i pomoć Hezbolahu.

“Biden je fleksibilniji i racionalniji, no ne očekujem temeljne promjene, premda će će možda ublažiti pritisak s obzirom na sankcije dok su na položajima Bidenovi dužnosnici za Bliski istok”, rekao je.

Ibrahim Matraz, jemenski novinar, bio je također pesimističan u pogledu mogućeg zaokreta američke politike nakon godina rata koji je uništio zemlju.

“Ne bismo smjeli zaboraviti da je Biden bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji kad je rat počeo”, kazao je.

Trumpove optužbe za prijevaru na izborima bez podastiranja dokaza nagnale su neke Arape da kažu kako Washington nema pravo propovijedati o demokraciji u njihovim zemljama gdje su vođe dobili 99 posto glasova na namještenim izborima.

“Ovi izbori pokazuju pravo lice Amerike, zemlje gdje su izbori farsa u kojoj gubitnik ne priznaje poraz i tvrdi da je pobijedio”, rekao je Adel al Natur, industrijalac iz ratom pogođene Sirije, čiji se vođe suočavaju sa strogim američkim sankcijama.

Komentari