APLIKACIJA ZA PRAĆENJE SPREMNA ZA LANSIRANJE ‘To će biti ključni alat da bi se izbjegao drugi val’

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Njemačka aplikacija za praćenje širenja zaraze koronavirusom spremna je za lansiranje ovaj tjedan, najavio je u nedjelju ministar zdravstva te zemlje Jens Spahn.

“Aplikacija će biti predstavljena ovaj tjedan”, rekao je Spahn za ARD televiziju, ne želeći pritom potvrditi nagađanja njemačkih medija da će biti lansirana u utorak.

Njemačka vlada kaže da će aplikacija biti ključni alat kako bi se izbjegao drugi val pandemije.

Aplikacija koju su razvili Deutsche Telekom i softverska tvrtka SAP, koristi bluetooth radio kratkog dometa za otkrivanje i kontakt s ljudima u riziku od infekcije koronavirusom i ne oslanja se na centraliziranu bazu podataka.



Italija je prošli tjedan lansirala sličnu aplikaciju.

S obzirom da Njemačka od danas ukida kontrole i otvara granice sa susjednim državama, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, Spahn je pozvao ljude koji žele otići na odmor na oprez te im poručio da se zapitaju je li njihovo putovanje neophodno.

Zahvaljujući opsežnim ispitivanjima, snažnom zdravstvenom sustavu i karanteni uvedenoj sredinom ožujka, Njemačka je unatoč velikom broju oboljelih od koronavirusa zadržala broj umrlih relativno niskim u usporedbi s drugim zemljama.

Komentari