Apel za pomoć: Glas Hrvata Crne Gore neće se više čuti u Parlamentu

Zabrinutost zbog prijetnje nasiljem, protjerivanjem nacionalnih manjina, uključujući i Hrvata iz Crne Gore, nestabilnost i nesigurnost u Crnoj Gori te gubitak predstavnika Hrvata u Parlamentu Crne Gore, nažalost, posljedica su rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 31.08.2020., piše u priopćenju Zajednica bokeljskih Hrvata.

“Vijesti koje dopiru iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, i cijele Crne Gore, o maršu za ‘slobodu’, maršu u organizaciji prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, maršu iz kojeg dopiru glasovi mržnje, prijetnje nacionalnim manjinama, pa i Hrvatima u Crnoj Gori, prijetnje iz Beograda o ugrozi samostalnosti Crne Gore, nažalost vratilu su film naših ljudi koji su proživljavali tijekom 1991.g, Domovinskog rata pa sve do stvaranja samostalne Crne Gore. Briga za našu rodbinu i općenito Hrvate u Boki kotorskoj, preplavila je našu zajednicu bokeljskih Hrvata i u Hrvatskoj. Ovim priopćenjem želimo pozvati i apelirati na razum svih sudionika, ali isto tako ovim priopćenjem šaljemo molbu Vladi RH da upotrijebi sve diplomatske snage, osobito pred Vijećem Europe i zatraži da se poduzmu sve radnje i aktivnosti radi očuvanja mira u Crnoj Gori i naravno zaštite bokeljskih Hrvata u Crnoj Gori.

Rezultat Parlamentarnih izbora od 31.08.2020.g. u Crnoj Gori odnosi se i izravno na Hrvate koji u Crnoj Gori više nemaju predstavnika niti parlamentarnu stranku.

Bokeljski Hrvati su autohtoni narod Crne Gore i svoja prava manjinskog naroda su mogli ostvariti i izborom svojeg predstavnika u parlamentu Crne Gore, što se nije dogodilo.



Dosadašnji predstavnik Adrijan Vuksanović (predsjednik donedavno jedine stranke HGI) imao je pojedinačno najviše glasova, međutim nedovoljno da bi ostvario zakonom predviđenih 0,33 % glasova. Adrijan Vuksanović u dosadašnjem sazivu snažno je zastupao nacionalne interes Hrvata u Crnoj Gori, a posebno će ostati upamćen po otvorenom suprotstavljanju otimanja Bokeljske mornarice i pokušaja da se tu tisućljetnu tradiciju Hrvata Boke prikaže bez navođenja nositelja, što su bokeljski Hrvati i Katolička crkve te bez sadržaja, bratovštine koja svom zaštitniku Sv. Tripunu organizira Proslavu i i postavlja Kolo u njegovu čast.

Adrijanu Vuksanoviću se za zastupnički izbor u Parlament Crne Gore, kako se to navodi u priopćenju HGI, ispriječila dojučerašnja suradnica i predstavnica HGI u Vladi Crne Gore Marija Vučinović osnivanjem nove stranke HRS.

Osnivanjem nove stranke koja ima hrvatski predznak, polariziralo se birače hrvatske manjine i dovela do ovog negativnog i neželjenog rezultata, glas Hrvata Crne Gore se u Parlamentu više neće čuti.

Gubitak predstavnika Hrvata u Parlamentu Crne Gore pokazali su do koje mjere razjedinjenost, svađe, intrige u maloj zajednici bokeljskih Hrvata može imati posljedica za tu zajednicu, ali i za samu državu Crnu Goru. Cilj ovog priopćenja nije analiza rezultata ili traženje uzroka, već apel za pomoć bokeljskim Hrvatima te poziv na jedinstvo i homogenost zajednice bokeljskih Hrvata u novim izazovima uz želju da se nastavi demokratski proeuropski put Crne Gore”, stoji u priopćenju Zajednice bokeljskih Hrvata.

Komentari