Angela Merkel: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća, potreban je novi zamah za Izborni zakon

Nakon samita “Berlinski proces – Zapadni Balkan”, njemačka kancelarka Angela Merkel održala je konferenciju za novinare u kojoj se među brojnim temama dotakla i Bosne i Hercegovine naglašavajući kako nije zadovoljna situacijom u njoj.

Merkel je na početku obraćanja istaknula kako prije približavanja Europskoj uniji postoji velika želja za regionalnom suradnjom u etapi kada svaka pojedinačna zemlja radi na vlastitom pridruživanju EU, piše N1.

“Riječ je o budućnosti ove regije i želim naglasiti da nije riječ samo o interesu zemalja Zapadnog Balkana već i Europske unije da se ovaj proces kreće naprijed, da se proizađu tendencije razjedinjavanja i otcjepljenja i da se upravo radi o tome da je ovo dio Europe i da se mi radujemo članstvu svih članova”, navela je Merkel.

Njemačka će donirati cijepivo

Navela je da je na samitu razgovarano i o utjecaju pandemije te u kojem segmentu je potrebno pomoći zemljama Zapadnog Balkana, naročito kada je riječ o cijepivu.


“Znamo da ima mnogo poteškoća koje treba riješiti, posebno kada je riječ s jedne strane, o dijalogu između Srbije i Kosova, a s druge strane, Bosna i Hercegovina i dolazak Christiana Schmidta koji će biti budući visoki predstavnik u ovoj zemlji. On je dijelom već počeo raditi, ali od 1. kolovoza službeno će preuzeti svoj mandat. Nažalost, postoji još jedan spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije tako da će nam trebati jako puno strpljenja i angažmana, ali su to sve prisutni sudionici ove konferencije također naglasili i mogu reći da će Njemačka od 30 miliona cijepiva koje su nam na raspolaganju, tri milijuna rasporediti zemljama Zapadnog Balkana što je prije moguće”, dodala je Merkel.

Proces pridruživanja EU je spor

Tvrdi da su mnogi sudionici konferencije rekli da je regija ostvarila ipak određeni napredak kada je riječ pribiližavanje EU.

“Ima normalnosti u sastancima vlada i država, ali ima još mnogo posla te se mora nastaviti ovaj proces. Janez Janša u ime Slovenije, također je sudjelovao na sastanku te je i on rekao kako će predstavnike svih zemalja pozvati na neke razgovore o procesu pristupanja. Kod nas se treba razgovarati i o tome kada će EU biti spremna primati nove članice”, naglasila je.

O situaciji u BiH

Merkel smatra da je u nekim zemljama članicama otvoreno dosta poglavlja u sklopu sporazuma o pridruživanju.

“Za većinu zemalja na Balkanu je tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja. Neke ideje su opravdane dok druge nisu, ali ima jako mnogo posla, poput suzbijanja korupcije. Ovaj proces pridruživanja traje sporije nego što su neki očekivali i nadali se da će biti. Kada smo počeli 2014. godine sa Berlinskim procesom, on je omogućio kooperaciju unutar regije uz pomoć programa za podršku Europske komisije i EBRD-a, ali ima uvijek nekih poteškoća koje se ne mogu predvidjeti i vidjeli smo i sami koliko su dugo Grčka i Sjeverna Makedonija pregovarale o nazivu imena. Na kraju je Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a, ali je odjednom Bugarska sve to skupa zaustavila i sada se ponovo mora i to riješiti”, naglasila je.

Merkel je istakla kako situacija u BiH nije zadovoljavajuća.

“Tu treba novi elan za novi Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt dobiti dovoljno podrške u ovom teškom vremenu koje mu predstoji. Dakle, dosta toga se učinilo posljednjih godina, ali ima još mnogo toga za učiniti kako bismo napravili neke napretke”, poručila je Merkel.

Komentari