Angela Merkel o terorističkom napadu u Hanauu: Rasizam je otrov. Mržnja je otrov

wiki

Vlasti u Njemačkoj pokolj u Hanauu u kojem je ubijeno deset osoba tretiraju kao teroristički napad s radikalno desnom pozadinom zbog čega je istragu preuzelo glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, a njemački političari u prvim reakcijama izražavaju šok i ogorčenje.

Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. I taj otrov se proširio po našem društvu i nosi krivnju za mnoge zločine” rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel reagirajući na pokolj, dodajući kako je “današnji dan žalostan dan za Njemačku”.

Prema posljednjim informacijama, počinitelj Tobias R. ubio je devetero ljudi, a pet ozlijeđenih još se nalaze u životnoj opasnosti. Počinitelj je na kraju ubio i svoju majku i sebe.

Merkel je izjavila da se, unatoč činjenici da istraga još nije okončana, može govoriti o napadu s radikalno desno pozadinom te je ukazala na slične napade posljednjih godina u Njemačkoj, od ubojstava NSU skupine pa preko ubojstva političara CDU-a Waltera Luebckea pa do napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni.



Preblag odnos prema krajnjoj desnici?

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svima je koji su meta rasizma u Njemačkoj pružio podršku.

Podržavam sve one kojima prijeti rasistička mržnja. Vi niste sami. Velika većina Nijemaca u Njemačkoj osuđuje ovo djelo i svaki oblik rasizma, mržnje i nasilja” izjavio je Steinmeier.

Napad su osudile i islamske i židovske udruge u Njemačkoj te su vlasti upozorile na preblag odnos prema teroru s krajnje desnog političkog spektra.

Komentari