Amnesty International: Tvrđava Europa kriminalizirala je solidarnost

Amnesty International

Progon onih koji pomažu migrantima, uznemiravanje organizacija i zloupotreba protuterorističkih mjera: Europa je “tvrđava” koja je “kriminalizirala solidarnost”, objavio je u utorak Amnesty International u svom izvještaju u kojem se često spominje i Hrvatska.

Izvještaj se temelji na istraživanju provedenom između 2017. i 2019. godine. U njemu se kritizira “zloupotreba zakona protiv krijumčara i protuterorističkih mjera” koja se koristi za obeshrabrivanje onih koji pomažu izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila.

“Činovi ljudskosti i solidarnosti ne bi se nikada smjeli smatrati prijetnjom javnom redu i nacionalnoj sigurnosti… to se ne bi trebalo naglašavati”, rekao je na konferenciji za medije Francis Perrin, potpredsjednik francuskog ogranka te nevladine organizacije.

Amnesty je izvijestio o situaciji u raznim dijelovima Europe, od onih država koje su točke ulaska migranata poput Hrvatske, Grčke, Malte, Italije i Španjolske, do onih zemalja u unutrašnjosti Europske unije poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. U svima se događa “zloupotreba pravnih procesa”, navodi se.


U izvještaju se osuđuje i zastrašivanje, zlostavljanje i kazneni progon nevladinih organizacija koje su osudile ilegalna vraćanja migranata u Hrvatskoj, optužnica protiv francuskog planinara koji je dao toplu odjeću migrantu i zapljena brodova za spašavanje u Italiji.

Hrvatska se u dokumentu dugačkom 92 stranice spominje više od stotinu puta. Osuđuje se nasilje granične policije, zabrana pristupa nevladinim organizacijama centrima za tražitelje azila, zapljena imovine migranata i negiranje vlasti da se na granici krše zakoni.

Navodi se i kako su hrvatski političari više puta naglašavali kako je zaštita vanjskih granica EU-a jedan od ključnih uvjeta za puni ulazak Hrvatske u šengenski prostor, što, smatra Amnesty, sugerira da EU podržava, a možda i otvoreno zagovara hrvatsko djelovanje na granici.

Organizacija u svojim preporukama europskim institucijama po pitanju Hrvatske stoga, između ostalog, preporuča suspenziju hrvatskog ulaska u šengenski prostor dok Hrvatska ne zabilježi napredak po pitanju nezakonitih djela na granici.

Istraživačica Rym Khadraoui u izvještaju naglašava kako su oni koji pokažu solidarnost s migrantima svakodnevno osuđivani zbog “pomaganja pri ilegalnom prelasku” na drugi teritorij.

Kako bi se to izbjeglo, Khadraoui predlaže da europska direktiva za borbu protiv krijumčara, koja u trenutnom obliku “nije u skladu s međunarodnim pravom”, treba biti izmijenjena kako bi ciljala samo na one koji zarađuju od pomaganja ilegalnim migrantima.

Amnesty kritizira i optužnice temeljene na “terorizmu”. Primjerice, na Malti je troje tinejdžera optuženo za terorizam nakon što su se usprotivili kapetanu broda koji ih je htio vratiti u Libiju.

Optužnice povezane s terorizmom podignute su i u Velikoj Britaniji protiv petnaest aktivista koji su prerezali žicu na londonskoj zračnoj luci kako bi zaustavili polijetanje zrakoplova koji je vraćao nekoliko desetaka migranata.

Komentari