Amnesty international proziva novoizabranog iranskog predsjednika za kršenje ljudskih prava

Amnesty International

Nakon nedavnog Ibrahima Raisija za iranskog predsjednika oglasila se globalna nevladina organizacija Amnesty International, utvrdivši kako se protiv Raisija treba pokrenuti istraga zbog kršenja ljudskih prava.

“Činjenica da je Ibrahim Raisi izabran za predsjednika umjesto da se protiv njega vodi istraga za zločine protiv čovječnosti, ubojstvo, prisilni nestanak i mučenje, tužan je podsjetnik da u Iranu zločini prolaze bez ikakve kazne”, istaknuo je Amnesty u priopćenju.

Optužili su ga da je bio član “povjerenstva smrti” koje je odgovorno za prisilan nestanak i tajna smaknuća prijekim sudom tisuća zatvorenih pripadnika oporbe dok je bio zamjenik državnog tužitelja Revolucionarnog suda u Teheranu 1988.

Međutim, Raisi je nijeće bilo kakvu ulogu u tome, ali je odao “priznanje” naredbi ajatolaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Irana, da se provede takvo čišćenje.



Iz Amnestyja poručuju kako je Raisi “bio na čelu grube povrede ljudskih prava” u svom mandatu čelnika pravosudne vlasti te da su na meti progona bile su stotine mirnih disidenata, aktivista za ljudska prava i pripadnika progonjenih manjina.

Pozivaju i zemlje članice UN-ova Vijeća za ljudska prava da poduzmu konkretne poteze kojima bi odgovorile na sustavno nekažnjavanje u Iranu.

Komentari