Amerikanci strahuju od Bidenovih poreza: Najavio je porez na imovinu, i povećanje drugih poreza kako bi plaćao socijalne politike

Twitter

Bogati Amerikanci užurbano traže rješenja koja će im uštediti troškove poreza, strahujući da će demokratski kandidat Joe Biden pobijediti na predsjedničkim izborima i promijeniti porezne zakone, tvrde financijski stručnjaci.

Najviše ih brine da će Bijelu kuću i Kongres zapljusnuti “plavi val” nakon izbornih pobjeda demokrata, koje bi Bidenu omogućile predlaganje i usvajanje niza poreznih reformi.

Bogataši su posebno nervozni, a muči ih da bi plafon za izuzeće koje pojedincima omogućuje da nasljednicima ostave do 11,58 milijuna dolara, bez obaveze plaćanja poreza na nekretnine i darove, mogao biti spušten prije planiranog ukidanja 2025. godine.

Demokrati žele podići porez na nekretnine na “povijesnu normu”. To bi moglo značiti da će limit ponovo biti spušten na 5,49 milijuna dolara, koliko je iznosio do 2017. godine.



Te je godine republikanski predsjednik Donald Trump potpisao opsežne izmjene poreznih zakona, koje su uključivale pogodnosti za korporacije i za bogate Amerikance.

Izborni rezultat je neizvjestan, a ne zna se ni hoće li se porezni zakoni uopće mijenjati. Zbog Bidenove sve veće popularnosti u anketama bogataši su ipak pohitali osnovati zaklade ili mijenjati postojeće do kraja godine, kako bi izbjegli porezne posljedice.

Biden bi također „vratio porez na nekretnine na razinu iz 2009.” kako bi financirao plaćene obiteljske dopuste i bolovanja, stoji na njegovoj internetskoj stranici.

Njegov plan uključuje i povećanje poreza na prihod od prodaje dugoročne imovine, poput obveznica, dionica, zlata i nekretnina, čija je vrijednost porasla.

Porezni obveznici čija godišnja primanja premašuju milijun dolara plaćali bi porez po stopi od 39,6 posto. Prema važećim propisima, oni u najvišem poreznom razredu, s primanjima većim od 441.450 dolara, trenutno plaćaju 20 posto poreza.

Glasnogovornik Bidenove kampanje Andrew Bates ponovio je u priopćenju da predsjednički kandidat demokrata namjerava promijeniti porezni zakon tako da više ide u korist građanima s manjim primanjima.

Blagi rast zahtjeva za promjenom pravnog statusa nekretnina ubrzao je u lipnju kada je Biden pretekao Trumpa u anketama, napominju savjetnici. Nekoliko je tvrtki izvijestilo da su otada preplavljene zahtjevima i očekuju daljnji rast njihova broja prema kraju godine.

Komentari