Amerikanci pokazali testni let novog projektila koji može nositi čitav roj ubojitih dronova

Američka vojska sve je bliže još jednom vojno-strateškom ostvarenju – napadu na neprijateljske položaje rojem dronova i njihovo svladavanje pukom silom brojčane nadmoći tih dronova.

Američki vojni proizvođač Dynetics nedavno je objavio video testiranja svog borbenog sustava X-61A u sklopu Pentagonova programa “Gremlini”, koji je pak pokrenula agencija DARPA, zadužena za istraživanje naprednih vojnih projekata.

Dynetics je kompanija koja se bavi primijenjenom znanošću i IT-jem, a za američku vojsku napravili su sustav X-61A. Riječ je o velikoj raketi nalik krstarećoj, koju je u videosnimci objavljenoj na YouTubeu iz zraka ispustio vojni transportni zrakoplov C-130 Hercules.

Nakon ispuštanja u letu, X-61A sustav rasklapa svoja krila i pali raketni motor te kreće na autonomni let. Posebnost tog sustava jest što bi on u sebi, umjesto klasične bojne glave, trebao imati roj manjih ubojitih dronova. Međutim, u videu koji je objavljen nije prikazano puštanje roja dronova.Zamisao DARPA-e je da mnoštvo takvih manjih dronova može biti lansirano s više zračnih platformi, od krstarećih projektila do bombardera, te da obavljaju čitav niz zadaća, od izvidnih do borbenih. Zamisao je i da protuzračnu obranu svladavaju samim svojim brojem, odnosno da ih je previše za učinkovitu obranu.

Test sustava X-61A obavljen je još u studenom 2019. godine, no video je objavljen tek nedavno.

Dynetics nije jedina tvrtka koja radi na projektu Gremlina. Pod ugovorima su za isti program još i Composite Engineering, General Atomics Aeronautical Systems i korporacija Lockheed Martin.

Osim tog programa, i sam Pentagon radi na sličnoj tehnologiji, a testirao ju je još početkom 2016. godine. Tad je riječ bila o mikrodronovima Perdix koji su lansirani iz borbenih zrakoplova F/A-18 Super Hornet, piše portal Zimo.

Komentari