Američki Vrhovni sud dozvoljava posljednje pogubljenje pod upravom Trumpa

Twitter

Američki Vrhovni sud dozvoljava da se provede 13. i posljednje pogubljenje pod upravom Donalda Trumpa, koje je bilo planirano za petak navečer, pet dana prije nego izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost, uz i obećanje da će pokušati okončati smrtnu kaznu.

Riječ je o Dustinu Higgsu (48) osuđenom na smrt 2001. zbog otmice i ubojstva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u Marylandu 1996., kojeg su prema planovima američkog Ministarstva pravosuđa planirali smaknuti u 18 sati smrtonosnim injekcijama pentobarbitala u njegovoj smrtnoj komori u zatvoru u Terre Haute, u državi Indiana.

No, više od sat vremena kasnije, kako javljaju mediji, odjel se i dalje borio protiv pravnih izazova odgađanja izvršenja, jer je konzervativna većina Vrhovnog suda do sada odbacila sve naredbe nižih sudova o odgađanju saveznih odluka.

Higgs bi bio 13. osoba koju je pogubila američka vlada Donalda Trumpa, republikanca i priznatog izvođača smrtne kazne, a nakon 17-godišnjeg zastoja na saveznoj razini.



Prije Trumpa, savezna vlada pogubila je samo tri osobe od 1963.

Higgsovi odvjetnici smatrali su da u njegovom slučaju ima temelja za pomilovanje te se proces produljio do ove godine.

Istodobno, Higgsu je i još jednom osuđeniku na smrt, Coreyu Johnsonu, u prosincu dijagnosticiran covid-19, no u srijedu je Vrhovni sud odbio naredbu saveznog suca u Washingtonu odgađajući njihova pogubljenja na nekoliko tjedana kako bi pluća zacijelila.

Ministarstvo pravosuđa pogubilo je Johnsona u četvrtak navečer, a nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila u ime drugih zatvorenika u zatvorskom kompleksu, savezni sudac u Indijani presudio je da se pogubljenja Johnsona i Higga može nastaviti samo ako je američki Biro za zatvore provodio nekoliko mjera za zaustavljanje širenja covida-19.

Jedna od mjera koju je naredila sutkinja Jane Magnus-Stinson bila je i da službenici zatvora i izvršenja poštuju “zahtjeve za maskom”, ali svjedoci medija i Johnsonov duhovni savjetnik, velečasni Bill Breeden, koji je bio uz Johnsona, rekao je da je barem jedan od dvojice američkih dužnosnika u soba nije imala masku mnogo minuta.

ACLU je zatražio od suca da zaključi Biro zatvora zbog nepoštivanja suda i naredi da se Higgsovo izvršenje zaustavi. Na pitanje zašto se to ne smije smatrati nepoštivanjem, Zavod za zatvore reagirao je u četvrtak navečer rekavši da “zahtjevi za maskom” nisu jasno definirani te da je neophodno da službenici uklone ili ne nose masku zbog “jasne komunikacije”.

Alexa Cave, Higgsova sestra, putovala je u Terre Haute sa svojim punoljetnim sinom kako bi bila svjedokom ako se pogubljenje nastavi, i rekla da se moli da ga nešto odgodi. Život u zatvoru bila bi pravednija kazna, rekla je, dodajući da s njim razgovara telefonom više puta tjedno.

Komentari