Američki stručnjaci objavili nove procjene, evo kada slijedi vrhunac trećeg vala u Hrvatskoj

Ilustracija Foto: MORH / F. Klen

Neovisni američki institut za metriku i procjene u zdravstvu na Sveučilištu Washington (IMHE) objavio je nove procjene kretanja epidemije koronavirusa u pojedinim zemljama uključujući i Hrvatsku. 

Svoje procjene temelji na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Američki stručnjaci predviđaju da je Hrvatska već prošla vrhunac trećeg vala u broju novih slučajeva, a u hospitalizacijama slijedi za 10-ak dana.

Dnevnih smrti trebali bismo najviše imati u prvim danima svibnja. Do 1. kolovoza umrijet će 8477 osoba, prognoziraju.

Ipak, treba naglasiti da je ovaj američki institut jednom ozbiljno pogriješio u procjeni smrtnih slučajeva u Hrvatskoj. Naime, prošle su godine u lipnju objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predvidjeli da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtva od korone.



Nakon toga im procjene više nisu imale velike pogreške, uz napomenu da su u jesenskom valu predvidjeli veći broj dnevnih slučajeva od doista potvrđenih u Hrvatskoj te da su vrhunac broja novih slučajeva predvidjeli za 19. studeni, a stvarni je vrhunac bio 10. prosinca. Tada je zabilježeno 4620 slučajeva, a IMHE je za vrhunac jesenskog vala prognozirao iznad 6300 slučajeva u danu.

Treba napomenuti i da testiranje u Hrvatskoj nije na jako visokoj razni i da broj obavljenih testova oscilira iz dana u dan.

Broj zaraženih trebao bi kontinuirano padati

Kako navode, Hrvatska je vrhunac trećeg vala epidemije prošla 8. travnja. Tada je, podsjetimo, bilo 3217 slučajeva. IMHE je kao srednji scenarij (objavljuju i bolji i lošiji scenarij) prognozirao više od 5000 slučajeva.

Ako su njihove prognoze i vremenski točne, broj novozaraženih u Hrvatskoj, ili barem udio novozaraženih među testiranima, upravo zbog nekonzistentnosti s testiranjima, trebao bi kontinuirano padati.

Prema tome, Hrvatska bi u prvoj polovici svibnja trebala pasti ispod 1000 novih slučajeva dnevno, no kako su prognozirane brojke američkog instituta u pravilu veće od onih koje na kraju budu potvrđene u Hrvatskoj, moguće je da pad bude ispod 1000 službeno potvrđenih slučajeva i ranije.

Prema ovim prognozama u lipnju bi trebalo biti tek nekoliko stotina slučajeva dnevno, a 1. srpnja, po srednjoj procjeni, 69 slučaja dnevno. Do 1. kolovoza taj bi se broj trebao prepoloviti.

IMHE-a, što se tiče hospitalizacije, procjenjuje da bi vrhunac opterećenosti bolnica trebao bi biti 22. travnja. Međutim, 1. srpnja u bolnici se, kako navode, neće liječiti više od 128 osoba.

Dok vezano za broj umrlih, američki institut očekuje vrhunac 2. svibnja, kada očekuje oko 60 umrlih dnevno. Broj umrlih tada bi trebao početi rapidno padati, a za desetak dana bi se prepolovio, prema ovim prognozama, prenosi N1.

Komentari