Američki senat proglasio suđenje Trumpu ustavnim, postupak počinje poslijepodne

Twitter

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja.

Kako javlja BBC šest republikanaca svrstalo se uz 50 demokrata i podržalo njihov argument da je suđenje dopušteno američkim ustavom.

Branitelji Donalda Trumpa tvrdili su s druge strane da on više nije predsjednik već običan građanin te zato Senat nema pravnog temelja suditi mu po optužnici Zastupničkog doma da je poticao na nasilje.

Pravna rasprava obilježila je prvi dan suđenja, a za glasanje o ustavnosti dovoljna je jednostavna većina.“Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva, jer je postupak počeo kada je Donald Trump još bio na dužnosti”, rekao je demokrat Jamie Raskin, nekadašnji profesor prava koji je nastupio kao tužitelj.

“Nema nikakve dvojbe o činjenici da je Senat nadležan suditi mu”, rekao je u uvodnim riječima Raskin.

Dok je jednostavna većina potrebna za odluku o ustavnosti, za izricanje presude o krivnji prema američkom Ustavu potrebna je dvotrećinska većina.

Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17. Zato Donald Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom idućeg tjedna.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol koji su izveli njegovi nasilni pristaše 6. siječnja kada je u Kongresu trajao postupak potvrde novoizabranog predsjednika Joea Bidena, narušio je Trumpovu popularnost. Pad popularnosti je loš za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Senat poslijepodne počine suđenje Trumpu

Nakon što je sa 56 glasova za i 44 protiv potvrdio da je suđenje Donaldu Trumpu u skladu s ustavom, američki Senat u srijedu će u podne po lokalnom vremenu započeti suđenje bivšem američkom predsjedniku za poticanje pobune odnosno smrtonosni siječanjski napad na zgradu američkog Kongresa.

Obje strane imaju na raspolaganju po 16 sati za iznošenje argumenata pred Senatom koji funkcionira kao sud. Trump je odbio dobrovoljno se pojaviti pred Senatom.

Očekuje se da će iznošenje argumenata trajati do kraja tjedna, a nakon toga senatori će moći postavljati pitanje objema stranama.

Glasanje Senata o samom opozivu moglo bi uslijediti već u ponedjeljak, ovisno o tome hoće li se zvati svjedoci ili ne.

Za potvrdu ustavnosti postupka u utorak je bila dovoljna natpolovična većina glasova, a glasovanje je pokazalo da demokrati zasada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za sam opoziv koji bi onemogućio Trumpa u obavljanju javnih dužnosti u budućnosti.

Demokratima se u tom glasovanju priklonilo šest republikanaca, a za opoziv potrebno im je 17 glasova republikanaca u Senatu u kojemu je po 50 demokrata i republikanaca.

Trumpovi odvjetnici u utorak su tvrdili da se američkom predsjedniku činjenicom da je 20. siječnja završetkom mandata napustio Bijelu kuću, ne može suditi pred Senatom jer je privatna osoba.

Njegov odvjetnički tim u utorak su kritizirala oba politička bloka u Senatu zbog nejasnih argumenata koje je iznio bivše odvjetnik Pennsylvanije Bruce Castor.

Američki mediji prenose da je zbog zbunjuće prezentacije argumenata Trump, koji je pratio postupak iz svoje nove rezidencije u Floridi, bio bijesan na svoj tim.

Drugi Trumpov odvjetnik David Schoen, koji je bio fokusiran u izlaganju, optužio je demokrate za “neutaživu žeđ za opozivima”. Trump je jedini američki predsjednik protiv kojeg se dva puta vodio postupak opoziva i treći američki predsjednik podvrgnut tom postupku.

Demokratski zastupnici koji su bili u ulozi tužitelja u utorak su započeli postupak videom u kojemu su bile kombinirane snimke nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kapitola i Trumpova govora koji je prethodio tomu i u kojem ih je pozvao da se “pakleno bore” kako bi spriječili gubitak izbora koji je pretrpio 3. studenoga prošle godine na predsjedničkim izborima.

U nasilju je ukupno pet osoba izgubilo život, a rulja je natjerala zastupnike, koji su se okupili da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena, u bijeg u potrazi za spasom.

Trump je dva mjeseca neprestano ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

“Ako se ovdje ne radi o djelu za opoziv onda tako nešto ne postoji”, kazao je senatorima demokratski zastupnik Jamie Raskin, koji je emotivnim obraćanjem predvodio tim od devet članova Zastupničkog doma koji služe kao tužitelji.

On se prisjetio kako su članovi njegove obitelji koje je pozvao da nazoče potvrdi Bidenove pobjede u Kongresu strahovalo za goli život kad su u zgradu upali nasilni Trumpovi pristaše. “Mislili su da će umrijeti”.

Raskin, nekadašnji profesor prava, kazao je kako je suđenje s pravnog stajališta nesporno jer je počelo u trenutku dok je Trump još bio predsjednik.

Prema anketama čiji su rezultati objavljeni u utorak između 52 i 56 posto Amerikanaca smatra da Senat Trumpa treba opozvati i da je odgovoran za poticanje nasilnog upada u Kongres.

 

 

Komentari