Američki predsjednik stao uz Kubance: Sjedinjene Države pozivaju kubanski režim da u ovom vitalnom trenutku slušaju svoj narod i služe njegovim potrebama, umjesto da se obogate

Twitter

Američki predsjednik Joe Biden danas je na press konferenciji izrazio solidarnost sa stanovnicima Kube čija je zemlja proteklih dana proživjela velike nemire i prosvjede.

Podsjetimo, stanovnici na Kubi počeli su prosvjedovati započeli u gradu San Antonio de los Baños na zapadu otoka, te u gradu Palma Soriano na istoku, prosvjednici su se brojali na stotine.

To se sve dogodilo zbog nestašice hrane i lijekova, ali su te prosvjednike dočekali policajci u civilu koji su odvukli stotine demonstranata, od kojih su mnogi bili nasilni, u policijske automobile. Mladi prosvjednici su trgali dijelove pločnika i njima gađali policajce koji su im uzvratili suzavcem i tukli ih pendrecima.

Danas je tom prilikom svoju izjavu dao i američki predsjednik Joe Biden: “Stojimo uz kubanski narod i njegov jasni poziv za slobodu i olakšanje od tragičnog zahvata pandemije, od desetljeća represije i ekonomske patnje kojima je bio podvrgnut.



Kubanski narod hrabro potvrđuje temeljna i univerzalna prava. Ta se prava, uključujući pravo na mirni prosvjed i pravo na slobodno određivanje vlastite budućnosti, moraju poštivati. Sjedinjene Države pozivaju kubanski režim da u ovom vitalnom trenutku slušaju svoj narod i služe njegovim potrebama, umjesto da se obogate.

Komentari