Američki predsjednik nominiran za Nobelovu nagradu za mir: Ispunio je sva tri kriterija

Flickr

Američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir za sklapanje dogovora između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Donalda Trumpa nominirao je norveški desničarski član parlamenta Christian Tybring-Gjedd. 

Norveški političar u pismu nominacije istaknuo je kako je Trump ispunio sva tri kriterija za nominaciju jer je vodio pregovore, smanjio broj američkih trupa na Srednjem istoku te promovira mirovne kongrese, prenosi Dnevnik.hr.

Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump organizira 15. rujna u Bijeloj kući svečano potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je u utorak američki dužnosnik.



Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerojatno će biti na svečanosti, dodao je isti izvor.

Emirati će postati tek treća arapska zemlja koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, nakon mirovnih sporazuma zaključenih s Egiptom (1979. ) i Jordanom (1994.)

Uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i bogatih zaljevskih monarhija, saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, jedan je od ključnih ciljeva Trumpove regionalne strategije kako bi obuzdao Iran, zajedničkog američkog i izraelskog neprijatelja.

Izrael i Arapski Emirati potpisat će povijesni sporazum u Bijeloj kući

Nakon objave sporazuma, Palestinci su optužili Abu Dhabi za izdaju i kršenje arapskog konsenzusa kojem je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba preduvjet za normalizaciju s Izraelom.

U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.

Nedavno je izraelsko-američko izaslanstvo, koje je vodio Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik, stiglo u Abu Dhabi prvim izravnim komercijalnim letom između Izraela i Emirata.

UAE je ranije ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom rujna mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije.

Komentari