Trump prebačen u vojnu bolnicu, dobio je dozu antivirusnog lijeka remdesivir

Twitter

Američki predsjednik Donald Trump zbog koronavirusa prebačen je u Medicinski centar Walter Reed. Po njega je ispred Bijele kuće sletio helikopter.

Pri ukrcaju, Trump je nosio masku. Mahnuo je okupljenim novinarima, ali nije s njima razgovarao.

Trump od petka ujutro ima temperaturu, CNN-u je rekao anoniman izvor koji je dodao da se radi o temperaturi koja spada pod prethodno objavljene “blage simptome” od kojih pati Trump.

“Predsjednik Trump je dobre volje, ima blage simptome, i radio je tijekom cijelog dana”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.



Dodala je da je Trump upućen u bolnicu zbog “opreza i na preporuku svojih liječnika i medicinskih stručnjaka” te da će “sljedećih nekoliko dana raditi iz predsjedničkih ureda u Walter Reedu”.

Alyssa Farah, pomoćina za komuniciranje Bijele kuće, rekla je CNN-u da neće doći do prijenosa ovlasti s Trumpa na potpredsjednika Mikea Pencea.

Traže se kontakti

Nakon što je u petak objavljeno da su Donald Trump i supruga Melania zaraženi, počela je utrka u otkrivanju kontakata.

Izbjegavanje političkih mitinga u zatvorenom, nošenje maski i poštivanje socijalnog razmaka, ništa od toga nije vrijedilo za Donalda Trumpa. U srijedu ga je na skupu u Minnesoti pratila bliska suradnica Hope Hicks, koja je dan kasnije dobila pozitivan nalaz na koronavirus.

Kako se korona probila do jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu? Započela je utrka u otkrivanju kontakata

Trump na remdesiviru

Nakon što je hospitaliziran u vojnoj bolnici Walter Reed zbog zaraze koronavirusom, američki predsjednik Donald Trump dobio je dozu antivirusnog lijeka “remdesivir”, objavio je noćas predsjednikov liječnik dr. Sean Conley, dodavši kako je predsjednik vrlo dobro.

“S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konzultaciji sa specijalistima odlučili smo započeti terapiju ‘remdesivirom’ i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara”, napisao je dr. Sean Conley u priopćenju koji je objavila Bijela kuća.

“Remdesivir”, koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od covida-19.

Po dolasku u bolnicu Walter Reed predsjednik Donald Trump je preko Twittera uputio poruku da mu je dobro. “Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas”, objavio je Trump.

Američki predsjednik u petak je, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na covid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed (Bethesda, Maryland) na liječenje. Prethodno je objavio video poruku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući. “Idem u bolnicu Walter Reed. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti u redu”, kazao je Trump u video poruci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odijelo s plavom kravatom.

Prema helikopteru, koji ga je prebacio u bolnicu, hodao je bez ičije pomoći, nosio je masku za lice i nije razgovarao s novinarima.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany priopćila da će predsjednik Trump iz predostrožnost biti prebačen u posebni apartman vojne bolnice Walter Reed.

“Zbog predostrožnosti, te na preporuku njegovog liječnika i medicinskih stručnjaka, predsjednik Trump će sljedećih nekoliko dana svoj posao obavljati iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed”, priopćila je Kayleigh McEnany.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće kazao je novinskoj agenciji Reuters da predsjednik Trump nije prenio ovlasti na potpredsjednika Mikea Pencea, koji je u petak bio negativan na testu na koronavirus, kao i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Pencea.

Prije odlaska u bolnicu predsjednikov liječnik u dr. Sean Conley objavio je da je predsjednik Trump primio dozu eksperimentalnog lijeka kompanije Regeneron koji sadrži koktel antitijela za covid-19, te je dodao da predsjednik SAD-a uzima cink, vitamin D, lijek za žgaravicu, melatonin i aspirin.

Pozitivna bivša suradnica i voditelj predizborne kampanje

Kellyanne Conway, bivša viša savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekla je da je pozitivna na koronavirus, kao i Trumpov voditelj predizborne kampanje Bill Stepien, koji su posljednji članovi predsjednikovog okruženja kojima je dijagnosticiran koronavirus, izvijestili su američki mediji.

Trumpovi suradnici Kellyanne Conway i Bill Stepien pozitivni su na koronavirus

Komentari