Američki predizbori počinju u ponedjeljak u Iowi

wikipedia

Tko će biti protukandidat Donaldu Trumpu na izborima u studenome? Bitka za demokratsku predsjedničku nominaciju kreće u ponedjeljak u Iowi, državi koja prva glasa u dugom nizu stranačkih predizbora čiji je ishod još neizvjestan.

Favoriti su za demokratsku nominaciju bivši su potpredsjednik Joe Biden i progresivac Bernie Sanders, obojica sedamdesetogodišnjaci.

I dok je utrka među demokratima puna neizvjesnosti, Trump već vodi intenzivnu kampanju za drugi mandat.

Od demokratskih pretendenata do njihovih pristaša, volontera i novinara – tisuće ljudi pristižu ovih dana u Iowu, slabo naseljenu ruralnu državu koja je važna etapa u američkom izbornom procesu.



Dobar rezultat u Iowi mogao bi dati odlučujući vjetar u leđa nekom kandidatu na dugom putu prema nominaciji. S druge strane, težak poraz može s druge strane označiti kraj svim ambicijama.

Sanders u Iowi u tijesnoj prednosti

Ispitivanja javnog mnijenja u Iowi prednost za sada daju neovisnom senatoru Bernieju Sandersu (78), što jako zabrinjava neke umjerene demokrate.

Socijalist koji zagovara političku revoluciju u maloj je prednosti pred Bidenom. No rijetki se usuđuju davati prognoze jer popularnost kandidata znatno varira, a razlika je jako tijesna.

No da je Sanders sve jači kandidat pokazuje nedavno upozorenje lijevog think-tanka “Third Way” upućeno demokratskim biračima u Iowi: “Ako on osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju, izgledi da Trump osvoji drugi mandat radikalno će se povećati”.

Među favoritima u anketama u Iowi još je jedan umjereni kandidat, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg, najmlađi u utrci, te progresivna senatorica Elizabeth Warren.

Nešto slabije pozicionirana, ali u brzom usponu, umjerena je senatorica Amy Klobuchar.

Na nacionalnoj razini favorit je i dalje 77-godišnji Biden, bivša desna ruka predsjednika Baracka Obame, koji vodi ispred Sandersa i Warren (70).

Milijarder Michael Bloomberg (77), koji se posljednji uključio u trku, na četvrtom je mjestu, a odlučio se za neuobičajenu strategiju – propustit će prva glasanja kako bi se u utrku uključio u “Super utorak” 3. ožujka kada istodobno glasa petnaestak saveznih država.

Demokratska stranka odredit će svojeg kandidata za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Biden: Trump je u strahu

Joe Biden se usred kampanje našao u središtu ukrajinske afere zbog koje se protiv Donalda Trumpa u ovome trenutku vodi povijesni proces opoziva u Senatu.

Optužujući Bidena i njegova sina Huntera, Trumpovi odvjetnici pokušali su ovaj tjedan u Washingtonu dokazati da je on bio u pravu kada je od Ukrajine zatražio da pokrene istragu protiv Bidena. Taj zahtjev u središtu je procesa opoziva.

Republikanci me “pokušavaju ocrniti jer se (Donald Trump) užasava pomisli da bi se mogao natjecati sa mnom”, rekao je u utorak Joe Biden, čiji je sin bio imenovan u upravno vijeće ukrajinske plinske grupe u trenutku kada je on kao potpredsjednik bio zadužen za američku politiku u toj zemlji.

Taj povijesni proces opoziva ima još jedan učinak na predizbornu kampanju u Iowi.

Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Amy Klobuchar, troje glavnih kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju, svi senatori, imaju, naime, ulogu porotnika u procesu opoziva u Senatu i prema tome moraju većinu vremena biti u Washingtonu umjesto da obilaze birače u Iowi. Jednaku sudbinu dijeli i demokratski senator Michael Bennet, koji je međutim u anketama gotovo na nuli.

Bernie Sanders čini se da se najbolje snašao u toj situaciji. U svojem odsustvu na teren je poslao predstavnike koji privlače mnoštvo pristaša i popularni su u medijima, mladu zastupnicu Alexandriju Ocasio-Cortez, redatelja Michaela Moorea i popularne rock bendove.

Oporavivši se od srčanog udara u listopadu, taj se sedamdesetogodišnjak može osloniti i na rekordne donacije njegovoj kampanji 2019.

Komentari