AMERIČKI MEDIJI TVRDE Trump nije platio porez od 2000. godine? On sve nazvao ‘fake newsom’

Foto: Profimedia

U velikom izvještaju koji je objavio New York Times opisuje velike financijske gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza od strane Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump nije platio nikakav porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je prijavio da je izgubio znatno više novca nego što je zaradio.

Čak i u godini kada je osvojio predsjedničke izbore i u prvoj godini u Bijeloj kući američki predsjednik  je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

Američki tjednik New York Times tako je prikazao predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa kao nesposobnog poslovnog čovjeka i serijskog izbjegavatelja plaćanja poreza zgaženog masovnim dugovima, a zbog kojih bi se mogao naći u sukobu interesa s obzirom na njegov položaj predsjednika i moć da pomaže još uvijek javnosti nepoznatim zajmodavcima.



Trump je ranije odbio razgovarati o svojim poreznim prijavama, a u nedjelju je članak Timesa nazvao “potpuno lažnim vijestima”.

Članak ne prikazuje antielitskog križara koji se buni protiv korumpiranog sustava, kako se  Trump voli predstavljati, već tajkuna koji koristi sve zakonske rupe kako bi izbjegao plaćanje bilo kakvih saveznih poreza u razdoblju od preteklih 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine.

Prema napisima Timesa, Trump je 2016. i 2017. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak, daleko manje od mnogih Amerikanaca koji naporno rade usred duboke recesije da bi ostali na površini. Također, Trump je pokušao knjižiti ogromne porezne odbitke, uključujući 70.000 američkih dolara za brigu o svojoj kosi, a čini se i da je pokušao izbjeći plaćanje poreza plaćajući stotine tisuća dolara svoju kćer Ivanku kao savjetnicu u Trumpovoj organizaciji.

Također, prema Timesu, Trump je 427,4 milijuna dolara, koliko mu je plaćeno za vođenje showa “Pripravnik”, iskoristio za financiranje svojih drugih poslova, uglavnom svojih golf terena.

Informacije do kojih je došao Times otkrivaju i da se Trump godinama borio protiv Porezne uprave oko toga jesu li gubici koje je prijavljivao trebali rezultirati povratom poreza od gotovo 73 milijuna dolara.

Trumpov odvjetnik Alan Garten rekao je u odgovoru na navode u Timesu kako mu se “čini da su većina, ako ne i sve činjenice netočne” te zatražio dokumente na uvid. Times tvrdi da neće objaviti Trumpove podatke o prijavi poreza kako ne bi ugrozio svoje izvore. Podaci koje su prikupili ne uključuju njegove osobne prijave za 2018. ili 2019. godinu.

Priča također otkriva u kojoj se mjeri Trumpov status predsjednika koristi za obnavljanje njegovih izgubljenih pothvata – na primjer njegov hotel u Washingtonu i golf odmarališta.

Komentari