AMERIČKI MEDIJI Postoji ozbiljan strah da će Trump pokušati izvesti sabotažu Bidenove inauguracije?

Američki časopis Newsweek piše da su Pentagon i vojni čelnici američke vojske u stanju pripravnosti strahujući od onoga što bi predsjednik Donald Trump mogao napraviti u preostalim danima na dužnosti, koju bi trebao napustiti 20. siječnja.

Časopis citira riječi jednog časnika, koji je tražio da ostane anoniman, da vojni zapovjednici odgovorni za područje Washingtona razvijaju planove za nepredviđene situacije, u slučaju da oružane snage dobiju poziv tijekom inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena, prenosi Al Jazeera.

Strah od nepredvidivog

Vojni čelnici su potvrdili za Newsweek da se planovi skrivaju od Bijele kuće i Trumpovih saveznika u Pentagonu, zbog straha da će biti zaustavljeni.

Čelnici su rekli da strahuju kako će Trump učiniti nešto nepredvidivo, poput toga da izvede naoružane ljude i sebi odane vojne i policijske zapovjednike na ulice Washingtona, kako bi stvorio kaos i spriječio inauguraciju Bidena, a zatim uveo vojno stanje i zatražio intervenciju vojske.



Trumpove alternativne opcije

Prije nekoliko dana britanski list The Independent je objavio da je Trump navodno razgovarao o mogućnosti korištenja vojske kako bi se poništili rezultati posljednjih predsjedničkih izbora na kojima je doživio poraz.

Prema informacijama spomenutim u listu na ovu temu, neki visoki dužnosnici su izrazili protivljenje takvom Trumpovom planu, koji je dio njegove potrage za alternativnim opcijama jer odbija prihvatiti poraz.

Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost kojeg je Trump nedavno pomilovao, istakao je da bi predsjednik mogao proglasiti vojno stanje i upotrijebiti vojsku zbog ponavljanja izbora, prenosi Slobodna Dalmacija.

Komentari