Američki Kongres odobrio četvrti paket mjera financijske pomoći gospodarstvu za vrijeme pandemije koronavirusa

Flickr

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim tvrtkama pogođenim koronakrizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji koronavirusa.

Predstavnički dom je s 388 prema pet glasova usvojio mjeru koju je u utorak jednoglasno prihvatio Senat. Zakon sada treba potpisati američki predsjednik Donald Trump kako bi stupio na snagu.

Zastupnici, mnogi s maskama na licu, zakon su odobrili nakon produljenog razdoblja glasovanja kako bi im bilo omogućena međusobna distanca u skladu s preporukama o zaštiti javnog zdravlja.

Zakon uključuje paket pomoći vrijedan više od 320 milijarda dolara namijenjen malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane covidom-19, zatim 75 milijarda pomoći za bolnice, 25 milijarda za testiranje na koronavirus te više od 60 milijarda zajmova namijenjenih drugim stradalim sektorima, napose poljodjelstvu.



Zakon je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkom gospodarstvu tijekom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko tri bilijuna dolara pomoći.

Trump je ranije pozvao Kongres da prihvati taj novi plan pomoći, obećavši da će ga potvrditi.

Ovaj novi fond dolazi nakon paketa vrijednog 349 milijarda dolara koji su već potrošeni za financiranje zajmova namijenjenih malim i srednjim poduzećima odobrenih potkraj ožujka u okviru povijesnog plana vrijednog 2.000 milijarda dolara potpore američkom gospodarstvu.

Kada se ova nova pomoć malim i srednjim poduzećima konačno odobri, parlamentarni zastupnici žele pregovarati o novom sveobuhvatnom planu potpore američkom gospodarstvu.

U SAD-u ukupno 828.441 zaražena osoba koronavirusom

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u četvrtak je izvijestio o ukupno 828.441 zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Državama, što je 25.858 više u odnosu na dan ranije.

Broj umrlih od covida-19 u SAD-u uvećan je za 1.804, na 46.379.

CDC podatke o zaraženima i umrlima od bolesti poznate kao covid-19 koju izaziva novi koronavirus objavljuje na dnevnoj bazi.

Prema najnovijim podacima bolnice Johns Hopkins, u SAD-u je ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 856.209, a umrlih je 47.272.

Komentari