Američki kongres glasat će o izbacivanju radikalne Trumpove podržavateljice iz više odbora

Twitter

Zastupnici u zastupničkom domu SAD-a u četvrtak će glasati o izbacivanju kontroverzne zastupnice, radikalne Trumpove podržavateljice, iz više odbora Zastupničkog doma, rekao je demokratski čelnik.

Steny Hoyer, drugi čovjek demokrata u donjem domu, rekao je u srijedu da je s vođom republikanaca Kevinom McCarthyjem razgovarao o zastupnici Marjorie Taylor Greene.

Zastupnica iz Georgije je na meti mnogih kritika i poziva na ostavku zbog svoje potpore teorijama urote, prijašnjih negativnih izjava o žrtvi pokolja u školi u Parklandu i komentara u kojima, čini se, poziva na ubojstva demokrata.

Budući da se Hoyer i McCarthy nisu mogli dogovoriti o sudbini Taylor Greene, koja je imenovana u odbore za prosvjetu i za proračun Zastupničkog doma, u četvrtak će se glasovati o tome.



“Očito je da nema druge mogućnosti nego da se u Zastupničkom domu glasa o namjeri da se Taylor Greene izbaci iz odbora u koje je imenovana”, rekao je Steny Hoyer u priopćenju.

Prije nego je izabrana, Marjorie Taylor Green je na Facebooku “lajkala” komentar u kojemu se kaže da bi “metak u glavu” Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma, bio najbrži način da se ukloni s dužnosti, prenijela je mreža CNN.

Usto je pisala da su pucnjave u školama bile orkestrirane kako bi se pooštrio zakon o nošenju vatrenog oružja.

Republikanka je u svojoj kampanji isticala da je članica pro-Trumpova pokreta QAnon, krajnje desnog pokreta koji vjeruje da Donald Trump vodi tajni rat s međunarodnom sektom koju čine pedofili i sotonisti.

Činjenica da se zauzima za “besmislene laži” i zagovara “teorije urote”, “rak je za republikansku stranku”, reagirao je u ponedjeljak senator Mitch McConnell, vođa republikanaca u Senatu.

Republikanci ipak nisu skloni kažnjavanju zastupnice zbog izjava koje je dala prije svog izbora, piše New York Times, prenosi agencija AFP.

Pelosi je u srijedu rekla da je čelnik republikanaca u zastupničkom domu “jasno” dao do znanja da neće ništa poduzeti protiv Taylor Greene, izvijestila je agencija Reuters.

Zastupnica (46) je putem elektroničke pošte uputila pristašama poziv za donacije kako bi joj pomogli da financira i organizira svoju obranu.

Komentari