Američki Kongres danas bi trebao potvrditi Bidenovu pobjedu

Facebook

Novi saziv američkog Kongresa, koji se konstituirao u nedjelju u Washingtonu, u srijedu će održati sjednicu na kojoj bi trebao potvrditi rezultate predsjedničkih izbora.

Na zajedničkoj sjednici obaju doma Kongresa, Zastupničkog doma i Senata, trebaju se potvrditi glasovi izbornog kolegija koji je u prosincu demokrata Joea Bidena proglasio pobjednikom američkih predsjedničkih izbora.

Pristaše predsjednika na odlasku Donalda Trumpa počeli su se okupljati u Washingtonu kako bi prosvjedovali protiv potvrde njegovog poraza, a očekuju se i protuprosvjedi. Mobilizirane su stotine pripadnika Nacionalne garde.

Trump, koji i dalje ne priznaje pobjedu izabranog predsjednika Bidena, pojačao je proteklih dana pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom naporu da se na zajedničkoj sjednici Kongresa preokrene izborna pobjeda demokratskog protivnika.



Njegovi pokušaji da u bezbrojnim sudskim postupcima promijeni izborne rezultate završili su neuspjehom, no unatoč tome on i dalje ponavlja teze o masovnim izbornim prijevarama bez ikakvih dokaza.

U utorak je na Twitteru najavio da će u srijedu govoriti na skupu “Spasimo Ameriku”.

Ustavna obveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog kolegija, koja je inače formalnost, ove godine se pretvara u pokušaj Trumpu lojalnih republikanaca da ospore Bidenovu pobjedu.

Njihov stav bi mogao zakomplicirati prioritetni zadatak koji si je odredio Joe Biden: “pomiriti” Ameriku prevladavanjem stranačkih razlika.

Skupina od desetak republikanskih senatora predvođena Tedom Cruzom najavila je da će se u Kongresu na sjednici 6. siječnja usprotiviti priznavanju rezultata izbornog kolegija i Bidenovoj pobjedi.

Isto je najavilo i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, što bi značilo da Kongres možda neće isti dan potvrditi rezultate izbora nego dan kasnije jer bi tada morao raspraviti o prigovorima na rezultate izbora u svakoj saveznoj državi koje ti zastupnici ospore.

A oni su najavili da će osporiti rezultate u njih šest u kojima je Trump gubitnik.

Novoizabrani američki predsjednik Biden na dužnost stupa 20. siječnja.

Komentari