Američki admiral upozorio Senat: Kina bi mogla napasti Tajvan u idućih šest godina. Na meti je i američki otok

Kremlj

Kina bi mogla napasti Tajvan u idućih šest godina, upozorio je američki admiral Philip Davidson na saslušanju pred američkim Senatom.

Davidson je najviši američki časnik na području Azije, a kineskom opasnošću obrazložio je zahtjev Senatu da odobre postavljanje proturaketne baterije Aegis Ashore na otoku Guamu, američkoj bazi u zapadnom Pacifiku, s kojima bi američke snage mogle presresti najmoćnije kineske rakete, prenosi Jutarnji list britanske medije.

“I naš otok Guam je već danas meta. Treba ga braniti i pripremiti se za prijetnje koje će doći u budućnosti”, upozorio je Davidson.

Pozvao je Senat da odobri financiranje sustava proturaketne obrane ne samo za obranu Tajvana, nego i Australije i Japana, “kako bi Kina znala da je cijena onoga što žele učiniti previsoka”.


Tajvan je otok koji je bio u sastavu Kine do vremena Drugog svjetskog rata. Kina ga smatra svojim teritorijem, no SAD podržavaju nezavisnost Tajvana.

“Bojim se da Kina ubrzava ostvarivanje svojih ambicija da istisne Sjedinjene Države i našu vodeću ulogu u međunarodnom poretku”, rekao je admiral Philip Davidson.

Upozorio je da bi Kina svoju prijetnju za vraćanje Tajvana u svoj sastav mogla ostvariti tijekom ovog desetljeća, odnosno “u idućih šest godina”.

Davidson je upozorio kako se povećava rizik da bi Kina mogla odlučiti jednostrano promijeniti sadašnji status quo, prije nego što bi američke snage uspjele učinkovito odgovoriti.

Trump robusno podržavao Tajvan

Tajvan se odvojio od kontinentalne Kine na kraju građanskog rata 1949, kad je tamo zadržao vlast šef nacionalističkog Kuomintanga Čang Kaj Šek, dok je Komunistička partija Mao Ce-Tunga učvrstila kontrolu nad kontinentalnom Kinom.

Napetosti između dvije Kine povećale su se otkako je Peking prekinuo formalne kontakte s Tajvanom nakon izbora njegove trenutne čelnice Tsai Ing-vena 2016., piše britanski Guardian. SAD naoružava Tajvan i šalje u tjesnac svoje vojne brodove, što dodatno diže tenzije.

Kina uvjetuje diplomatske odnose sa zemljama time da ne priznaju Tajvan. Washington je 1979. prebacio diplomatsko priznanje s Tajvana na Kinu, ali je ostao najvažniji neslužbeni saveznik Tajvana. No službeno SAD se ne žele izjasniti hoće li vojno priskočiti Tajvanu u slučaju invazije. Admiral Davidson je pred Senatom predložio da se to preispita.

Donald Trump je robusno podržavao Tajvan, šaljući razarače i nosače aviona u okolne vode. Nakon inauguracije Joea Bidena, State Department je u siječnju poručio da je američka predanost otoku čvrsta. Na Bidenovu inauguraciju pozvana je osoba koja djeluje kao neslužbeni tajvanski veleposlanik u SAD-u, što je potez bez presedana od 1979.

Komentari