Američke sankcije stajale Kubu više od 5,5 milijardi dolara

Američke ekonomske sankcije stajale su Kubu 5,57 milijardi dolara u 12 mjeseci do kraja ožujka, kazao je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

Iznos je najveći do sada, pokazuje najnovije izvješće o ekonomskom utjecaju američke blokade koje je citirao kubanski ministar.

Šteta koju je kubansko gospodarstvo pretrpjelo u razdoblju od ožujka 2019. do ožujka 2020. viša je za 1,22 milijarde dolara nego u prethodnom 12-mjesečnom razdoblju.

Američki predsjednik Donald Trump pokušava poništiti rezultate politike obnove odnosa s Kubom koju je uspostavio kabinet predsjedika Baracka Obame.



Trumpov kabinet uveo je niz sankcija kako bi prisilio otočnog susjeda da prestane podržavati predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, kojeg Washington želi smijeniti.

SAD je ograničio i posjete američkih građana Kubi i odredio tromjesečni limit od 1.000 dolara za doznake članovima obitelji na otoku.

Mnogi kubanski doseljenici žive na Floridi, koja će vjerojatno biti poprište žestoke političke borbe dvojice kandidata na predstojećim američkim predsjedičkim izborima, napominje dpa.

Komentari