Američka vojska potpuno se povukla iz Afganistana, nisu uspjeli izvući sve ugrožene

Foto: Twitter

Nakon 20 godina SAD je povukao svoje snage iz Afganistana. Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani. 

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

“Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli. Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspjeli sve izvući”, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga.

Dodao je da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson, bio na zadnjem letu.



Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance.

Komentari