Američka uprava za hranu i lijekove poslala važno upozorenje: Niste konji, prestanite

Ilustracija Foto: Pixabay

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je poslala ozbiljno upozorenje ljudima da prestanu uzimati veterinarske lijekove za liječenje ili sprječavanje koronavirusa. 

FDA je na to upozorila nakon što je zaprimila više prijava o pacijentima koji su hospitalizirani nakon samoliječenja ivermektinom namijenjenom konjima, javlja NBC.News.

“Vi niste konj. Niste krava. Ozbiljno, svi. Prestanite”, poručila je FDA sa svog službenog računa na Twitteru u subotu, uz detaljno tumačenje zašto lijek može biti opasan za ljude.

Za što se inače koristi ivermektin?

Ivermektin, koji nije protuvirusni lijek, generalno se koristi za liječenje ili sprječavanje parazitskih oboljenja kod životinja.



“Ovi lijekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koje mogu težiti puno više od čovjeka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude”, stoji u poruci FDA-e.

FDA ističe da pacijenti koji se predoziraju ivermektinom mogu osjetiti mučninu, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak, alergijske reakcije, vrtoglavicu, probleme s ravnotežom, napadaje, komu, pa čak i smrt.

Agencija je na svojoj stranici pojasnila da su tablete ivermektina koje je za ljude odobrila FDA namijenjene liječenju ljudi s određenim stanjima uzrokovanim parazitskim crvima, kao i za topikalne formulacije koje se koriste protiv uši te za kožne bolesti kao što je rozaceja.

One se razlikuju od lijekova koji se koriste na životinjama, a tablete ivermektina i topikalne formulacije namijenjene ljudima imaju ‘vrlo specifične doze’ koje su znatno manje od doza namijenjenih životinjama.

Štoviše, “mnogi neaktivni sastojci koji se nalaze u proizvodima za životinje uopće nisu procijenjeni za upotrebu kod ljudi”, upozorila je FDA te dodala: “U nekim slučajevima ne znamo kako će ti neaktivni sastojci utjecati na apsorpciju ivermektina u ljudskom tijelu.”

FDA je posebno naglasila da nije odobrila nijedan oblik lijeka ivermektina za upotrebu u liječenju ili prevenciji koronavirusa kod ljudi, prenosi Index.

Komentari