Ameba ‘koja jede mozak’ pojavila se u čak osam američkih gradova, prva preminula žrtva 6-godišnjak

Prije nekoliko dana vlasti Teksasa objavile su upozorenje da je ameba Naegleria fowleri pronađena u vodovodu osam gradova na jugu ove američke savezne države. Guverner je u nedjelju proglasio stanje katastrofe u okrugu u kojem je umro 6-godišnji dječak.

Prije dva dana prvo je CNN prenio vijest o pojavi amebe, za koju američki CDC navodi da se, kolokvijalno nazvana “ameba koja jede mozak”, inače nalazi u tlu, toplim jezerima, rijekama i geotermalnim izvorima.

CDC je upozorila da se ameba inače može naći i u bazenima u kojima se voda održava nedovoljno čistom, odnosno koji se nedovoljno kloriraju.

CNN je u tadašnjem izvještaju naveo da se stanovništvo upozorava da vodu koristi samo za ispiranje zahodskih školjki, a nipošto za aktivnosti u kojima bi voda mogla ući u nos, te da je dječak iz gradića Lake Jackson završio u bolnici. Dotična ameba, naime, ako u organizam uđe kroz nos, vrlo često uzrokuje smrt svog domaćina, odnosno čovjeka.

New York Times sada objavljuje da je dječak koji je bio hospitaliziran, u međuvremenu preminuo. Isti list prenosi riječi članova njegove obitelji koji vjeruju da se mališan amebom zarazio ili preko gradske fontane ili preko crijeva za polijevanje u dvorištu svog obiteljskog doma, prenosi N1.

Komentari