Amazon otpustio dvoje zaposlenih zbog kritiziranja uvjeta rada

Američki div internetske prodaje Amazon u utorak je otpustio dvoje zaposlenika koji su kritizirali uvjete rada u skladištima u doba epidemije koronavirusa, obrazloživši da su “opetovano kršili interne propise”.

Otkaze su dobili Emily Cunningham i Maren Costa, dizajneri u sjedištu tvrtke u Seattle, nekoliko tjedana pošto je zbog optužbi da tvrtka nije poduzela zaštitne mjere protiv koronavirusa i ne mari za zdravlje svojih radnika otkaz dobio Christian Smalls.

Zadnjeg dana ožujka, više desetaka radnika u Amazonovu skladištu na Staten Islandu, na jugu Manhattana u New Yorku, prekinulo je posao kako bi upozorili na uvjete rada radnika u skladištima i dostavi te na tretman honorarnih radnika pošto je u toj kompaniji zabilježeno nekoliko slučaja oboljenja Covid-19.

Amazon je priopćio da podržava “pravo svakog zaposlenika da kritizira uvjete rada poslodavca, ali to ne znači da ne moraju poštivati unutarnje propise”.



Najveća svjetska tvrtka za e-prodaju radi na poboljšanju sigurnosnih protokola, održavanju svojih skladišta, a klijentima koji moraju ostati kod kuće zbog naputaka svojih vlada dostavljaju neophodnu robu na kućni prag.

List Washington Post objavio je da dvoje zaposlenika koji su se žalili pripadaju skupini Pravda za klimu koja djeluje unutar kompanije i koja opetovano upozorava na nužnost pojačane brige o skladišnim radnicima.

Nakon što su prije dva tjedna radnici u New Yorku objavili da “osobe koje su testirane i bile pozitivne na virus rade u toj zgradi i prenose – virus stotinama drugih”, Amazon je odgovorio da su “optužbe jednostavno neutemeljene”.

Tvrka je poduzela “radikalne mjere kako bismo zajamčili sigurnost ljudi, koje obuhvaćaju dubinsko čišćenje triput češće nego inače, nabavu dostupne sigurnosne opreme te izmjenu procedure kako bismo zajamčili sigurnosni razmak”, uzvratio je Amazon.

Komentari