ALARMANTNO STANJE U BRAZILU Više od 32 tisuće zaraženih koronavirusom u 24 sata

Reuters UK / Twitter

Brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježen 32.091 novi slučaj zaraze koronavirusom te da su umrle 1272 osobe, a nakon presude Vrhovnoga suda na službenoj stranici ponovno su dostupni svi potpuni podaci o bolesti.

Brazil je s ukupno 739.503 slučaja zaraze virusom druga zemlja u svijetu s najvećim brojem zaraženih, nakon Sjedinjenih Država, a s 38.406 smrtnih slučajeva treća u svijetu po broju umrlih.

Nakon presude Vrhovnoga suda ponovno su dostupni svi potpuni podaci na službenoj internetskoj stranici s koje je bio uklonjen ukupan brojevi zaraženih i umrlih.

Presuda je donesena nakon sve jačega pritiska sa svih strana političkoga spektra i tvrdnji da vlada pokušava prikriti stvarne podatke o broju zaraženih te se sada na službenoj internetskoj stranici ponovno može vidjeti ukupan broj umrlih i zaraženih – kao i podaci za pojedine države – kao što se to prikazivalo do prošloga tjedna.



Novi podaci objavljeni u utorak navečer pokazuju da je u protekla 24 sata zabilježen 32.901 novozaraženi, dok je ukupan broj zaraženih sada 739.503. Umrlih je bilo 1272, odnosno ukupno 38.406. Nakon Sjedinjenih Dražava i Britanije, Brazil je treća zemlja u svijetu po broju preminulih.

Predsjednik Jair Bolsonaro ustrajno je pokušavao umanjiti ozbiljnost epidemije koronavirusa, nazivajući bolest “laganom gripom” i pozivajući guvernere da ublažavaju mjere suzbijanja zaraze koje negativno utječu na gospodarstvo.

U utorak je Bolsonaro rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kredibilitet u borbi protiv pandemije te da bi se Brazil mogao povući iz te organizacije.

Komentari