Aktivistička skupina: Zdravstveno stanje Navaljnog je vrlo zabrinjavajuće

Profimedia

Aktivistička skupina koja je organizirala prebacivanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog u Njemačku, u petak je objavila da je njegovo zdravstveno stanje “vrlo zabrinjavajuće“, iako se bolnica u koju je zaprimljen nije oglasila o njegovu stanju.

Aleksej Navaljni, jedan od najistaknutijih predvodnika ruske oporbe i veliki kritičar vlasti u Kremlju, u teškom je stanju u subotu evakuiran iz bolnice u sibirskom gradu Omsku i prebačen na liječenje u bolnicu u Berlinu.

Dugogodišnji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina kolabirao je u četvrtak tijekom leta zrakoplovom nakon što je u zračnoj luci popio čaj za koji se sumnja da je otrovan.

Berlinska bolnica Charite još nije istupila u javnost s informacijama o njegovom stanju, no Jaka Bizilj, osnivač zaklade Cinema for Peace koja je organizirala prebacivanje Navaljnog u Njemačku, kazao je ispred bolnice kako je njegovo stanje “vrlo zabrinjavajuće“.



“Od liječnika smo dobili veoma jasnu poruku da bi bez izvanrednog leta u Omsk on preminuo“, kazao je Bizilj, dodajući da je na liječnicima i Navaljnijevoj obitelji da objavljuju daljnje informacije o njegovom zdravlju.

Sama bolnica Charite priopćila je kako će nove informacije o njegovom zdravlju dati nakon pretraga i konzultacija s obitelji, no da to vrlo vjerojatno neće biti tijekom vikenda.

Medicinsko osoblje u bolnici u Omsku u petak navečer je objavilo, nakon što je dopustilo prebacivanje Navaljnog u Njemačku, da je 44-godišnji aktivist u induciranoj komi i da njegov život nije ugrožen.

Bizilj, slovenski aktivist i filmski djelatnik, ranije je za njemačke novine Bild kazao kako je Navaljnijevo stanje tijekom leta i nakon slijetanja bilo stabilno.

Njemački liječnici stigli su u Rusiju u petak na zahtjev supruge i saveznika Navaljnog koji su tvrdili da je bolnica u kojoj je smješten slabo opremljena.

No ruska bolnica je prvotno objavila kako on nije zdravstveno sposoban za let, da bi njemački liječnici potom kazali da mu je stanje dovoljno stabilno za put.

Na kraju su ruski liječnici dopustili njegovo prebacivanje na liječenje u inozemstvo.

U bolnici Charite se prije dvije godine liječio i Pjotr Verzilov, još jedan aktivist suprotstavljen Kremlju, član kolektiva Pussy Riot.

Komentari