Ako se skijanje ipak dopusti, uz SKI pass, vjerojatno će trebati i negativan test na koronu

Twitter

Zimski turizam tako je podijelio alpske zemlje, a što će biti sa skijalištima i sezonom, još nije sasvim jasno.

“Ako ne otvorimo skijališta, izgubit ćemo više od 2 milijarde eura” – tvrdi austrijski ministar financija, a čemu se oštro protivi njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iako trenutačno potpuno prazna, austrijska skijališta spremaju se otvoriti sezonu za 10 dana sa završetkom lockdowna. Tome se protive vlasti najvjernijih im gostiju – Nijemaca.

“Približava se sezona skijanja. Pokušat ćemo se usuglasiti u Europi hoćemo li zatvoriti sva skijališta. Nažalost, ne čini se da će to biti lako učiniti kada čujemo austrijske najave, ali pokušat ćemo ponovno”, poručila je Merkel.


Merkel predlaže zatvaranje skijališta u svim europskim zemljama, najmanje do 10. siječnja. Austrijanci pak tvrde – milijuni su na kocki, a skijališta su sigurna.

“Ako se doista dogodi da Europska komisija ograniči ili zabrani zimski turizam, onda očekujemo od Europske unije naknadu odgovarajućeg prihoda za poduzeća i cijelu pogođenu industriju”, izjavila je Elisabeth Kostinger, austrijska ministrica turizma.

Upravo u prvom valu pandemije brojni su se Nijemci zarazili u austrijskom skijalištu Ischglu – vlasti strahuju da će se taj scenarij ponoviti, piše Vijesti.hr.

Švicarci skijališta otvorili

Tog se, čini se, ne boje Švicarci koji su skijališta već otvorili. Italija i Francuska slažu se da bi trebala biti zatvorena do sredine siječnja, zagovaraju dogovor.

“Potrebno je razmisliti o posebnoj potpori koju bismo mogli pružiti tvrtkama koja su najviše pogođena krizom”, izjavio je Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva i financija.

Susjedna Slovenija, čini se, također čeka odluku Europe.

Skijanje je ove zime prekrižilo puno Hrvata. Rezervacija je gotovo 90 posto manje – a sve je još na čekanju.

“Mi imamo neke rezervacije koje su rezervirane kroz 9., 10. mjesec, to su skijaški koji inače uvijek idu na skijanje, i sada smo svi na nekakvom čekanju, čekamo što će države u koje naši skijaši idu odlučiti hoće li otvoriti skijališta”, izjavila je Ana Magdić, voditeljica prodaje u turističkoj agenciji.

Ako se skijanje ipak dopusti, uz SKI pass, vjerojatno će trebati i negativan test na koronu.

Komentari