AFERA U SRBIJI Registrirano je 660 minuta prisluškivanih razgovora Vučića, među kojima su i razgovori sa sinom Danilom i bratom Andrejom

Flickr

Na diskovima koji su predati predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabilježeno je 660 minuta njegovih nezakonito prisluškivanih razgovora, među kojima su i razgovori sa sinom Danilom i bratom Andrejom, tvrde u subotu beogradski mediji pozivajući se na izvore u MUP-u Srbije.

Radna skupina MUP-a, koja prikuplja obavijesti po nalogu Tužiteljstva za organizirani kriminal u predistražnom postupku u slučaju prisluškivanja šefa države i članova njegove obitelji, i u petak je nastavila ispitivati pripadnike policije, pišu Večernje novosti, navodeći da su među njima nekadašnja državna tajnica u MUP-u Dijana Hrkalović i njen najbliži suradnik i nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Dejan Milenković.

Prema neslužbenim saznanjima tog lista, Milenković je pristao na poligraf i prošao je testiranje, te, navodno, potvrdio da je bilo tajnih mjera prisluškivanja mimo naredbi suda.

Bilo je i slučajeva kada su pravljeni transkripti tajnih razgovora i nošeni Dijani Hrkalović, bez evidentiranja u službenu policijsku arhivu, tvrdi neimenovani sugovornik Večernjih novosti.



Pojedine oporbene stranke zatražile su od predsjednika Srbije da, nakon saznanja o prisluškivanju i tvrdnji o pokušaju državnog udara, podnese kaznenu prijavu protiv NN počinitelja i tako cijeli slučaj stavi u pravosudne okvire, kako bi se izbjegao medijski spin.

Demokratska stranka (DS) pozvala je Tužilaštvo za organizirani kriminal da „odmah“ preuzme sve dokaze o prisluškivanju koje Vučić posjeduje, a za koje je sam ranije izjavio kako ih ne želi nikom pokazati.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu priopćilo je ranije ovog tjedna da je pokrenulo predistražni postupak u povodu navoda o neovlaštenom prisluškivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon niza tvrdnji o prisluškivanju o kojima se u javnosti privi očitovao upravo srbijanski šef države.

Vučić je 31. prosinca izjavio da je bio prisluškivan i da su to “radili domaći”, rekavši kako će “nadležni organi utvrditi jesu li povezani sa strancima“, rekao je.

Prisluškivanje šefa države “izravni je pokušaj državnog udara”, ustvrdio je tada Vučić.

Početkom siječnja beogradski mediji objavili su da je pokrenuta “opsežna i detaljna istraga” o tome tko je, po čijem nalogu i s kojim ciljem prisluškivao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da će se “sigurno doći” do istine i da “službe rade na istrazi”.

Tužiteljstvo je u priopćenju u četvrtak navelo kako je cilj predistražnog postupka provjera svih informacija i obavijesti koje su “neophodne za rasvjetljavanje svih činjenica i okolnosti” u vezi sa prisluškivanjem, s namjerom otkrivanja počinitelja i kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva za organizirani kriminal.

Mediji su objavili kako je nekadašnja državna tajnica u MUP-u Dijana Hrkalović odbila poligrafsko ispitivanje i da se nije htjela prihvatiti davati izjave na detektoru laži.

Prema saznanjima iz izvora u MUP-u Srbije, dosad u “aferi prisluškivanje” iskaze dalo više od 50 osoba, među kojima i pojedini visoki dužnosnici iz uprava MUP-a.

Komentari