A mislili smo da jedino talibani ratuju: U terorističkom napadu u Burkini Faso poginulo preko 100 ljudi

Predsjednik Burkine Faso Roch Marc Christian Kaboré proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost nakon što su osumnjičeni džihadisti ubili preko 100 ljudi, uključujući 80 civila.

Ne ponovilo se

Napad je bio posljednje krvoproliće u području s visokom razinom islamističkog nasilja. U napadu u srijedu u blizini grada Gorgadji poginulo je i šest provladinih milicija i 15 vojnih policajaca, priopćile su u četvrtak vlada i vojska. Početni broj poginulih u srijedu je iznosio 47, ali se brojka vrlo brzo počela penjati

Vojnici i milicija čuvali su civile koji su krenuli prema Arbindi, drugom gradu na sjeveru Burkine. U sukobu s oružjem koji je uslijedio, sigurnosne snage ubile su 58 “terorista”, a ostale su pustile u bijeg, prema vladi.

Devetnaest ljudi je također ranjeno, rečeno je. “Operacije spašavanja i pružanja pomoći se nastavljaju”, stoji u priopćenju. Područje se nalazi u zloglasnoj zoni “tromeđe” gdje se Burkina Faso susreće s Malijem i Nigrom, žarištem džihadističkog nasilja koje pogađa širu regiju Sahel u zapadnoj Africi.



Nije prvi put

Bio je to treći veliki napad na vojnike Burkinabea u posljednja dva tjedna, uključujući i jedan 4. kolovoza u blizini granice s Nigrom, u kojem je poginulo 30 ljudi, uključujući 11 civila.

Burkina Faso, siromašna zemlja u sušnoj podsaharskoj regiji Sahel, od 2015. bori se sa sve učestalijim i smrtonosnijim napadima džihadističkih skupina povezanih s Islamskom državom i Al-Qaidom.

Dana 4. i 5. lipnja naoružani napadači ubili su najmanje 132 osobe, uključujući i djecu, u sjeveroistočnom selu Solhan, najsmrtonosnijem napadu u povijesti pobune u Burkini. Napadi i zasjede koncentrirani su na sjeveru i istoku, blizu granica s Malijem i Nigrom, koji su se također suočili sa smrtonosnim nasiljem džihadista.

Zemlja tuguje

Predsjednik Kaboré proglasio je od četvrtka trodnevnu nacionalnu žalost za žrtvama posljednjeg napada, prema službenoj uredbi. Zastave bi se vijorile na pola koplja iz javnih zgrada, a svečanosti bi u tom razdoblju bile zabranjene, navodi se.

Prema službenim procjenama, u tim je napadima, zajedno s nasiljem među zajednicama, poginulo više od 1400 ljudi, a 1,3 milijuna moralo je napustiti svoje domove.

Militanti povezani s Al-Qaidom pojavili su se 2012. na sjeveru Malija, što je potaknulo francusku vojnu intervenciju. Nakon što su se razišli, džihadisti su se pregrupirali i proširili u susjedne zemlje.

Komentari