200 tisuća prosvjednika na ulicama francuskih gradova zbog koronamjera, došlo i do sukoba s policijom

screenshot

Preko dvjesto tisuća Francuza okupilo se u francuskim gradovima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo mjerama za suzbijanje koronavirusa. Prosvjednici izlaze na ulice Francuskih gradova treći vikend zaredom, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

U prosvjedima koji se održavaju pod geslom ‘u ime slobode’ privedeno je 19 osoba od toga 10 u Parizu, dok je također u Parizu ozlijeđeno i troje policajaca, rekli su iz ministarstva.

Iako je policija očekivala 160 tisuća provjernika, ipak je taj broj narastao na preko 200 tisuća, dok je u Parizu sukob između policije i prosvjednika eskalirao na Trgu Bastille, gdje su policajci suzavcem i vodenim topovima odgovorili demonstrantima koji su na njih bacali različite predmete.

Više od tri tisuće policajaca je mobilizirano radi osiguranja povorki, tjedan pošto su prosvjednici preplavili Elizejske poljane prema kojima su prilazi u subotu bili zatvoreni. Prosvjednici su se okupili u Rennesu, Montpellieru, Nici, Lilleu, te drugim hrvatskim gradovima.



Francuska je cijepila više od 50 posto stanovništva

Francuski parlament je u nedjelju donio odluku o uvođenju zdravstvenih putovnica kojom se potvrđuje da je njezin nositelj potpuno cijepljen protiv covida-19, da je prebolio covid ili ima negativan test.

Covid potvrde koje su od 21. srpnja bile obvezne za posjetitelje kulturnih i zabavnih događanja, od 9. kolovoza bit će obvezne i za posjetitelje barova, sajmova, restorana i za putnike u željezničkom prometu.

U Francuskoj trenutačno raste broj zaraženih, napose u turističkim mjestima, a prevladava posebno zarazan delta soj virusa. U petak je u zemlji prijavljeno više od 24.300 novozaraženih.

Koronavirus je pokosio 111.855 života u Francuskoj od početka pandemije.

Oko 85 posto hospitaliziranih bolesnika u Francuskoj, među kojima su i bolesnici na odjelima intenzivne skrbi, nije cijepljeno protiv covida kao i 78 posto umrlih od virusa, pokazala je studija objavljena u petak.

Francuska je ovog tjedna premašila prag od 50 posto potpuno cijepljenog stanovništva.

Komentari