20 kuća izgorilo u kontroliranom požaru koji je izmaknuo kontroli

ilustracija

Napori australskih vatrogasaca da spriječe širenje masovnih požara na sjeveroistoku Sydneya kontroliranim ciljanim požarima nenamjerno su izazvali novi požar u kojemu je oštećeno ili uništeno najmanje 20 kuća, rekli su dužnosnici.

Vatrogasna služba New South Walesa (RFS) rekla je u ponedjeljak da su vatrogasci izgubili kontrolu u ograničavanju “megapožara” na jugu planine Gospers u nedjelju popodne, koji se proširio na razinu “izvanrednog stanja” navečer te nastavio gorjeti.

Povjerenik RFS-a Shane Fitzsimmons rekao je da su vatrogasci na terenu pokušavali zaštititi zajednicu “donoseći neke osjetljive i vrlo rizične odluke”.

“Na nesreću stvari ne idu uvijek po planu i vidimo kako se brzo mogu promijeniti te kako destruktivne posljedice mogu biti”, rekao je za australsku postaju ABC.



Požar je uništio električne instalacije i 450 kuća je ostalo bez struje.

“Suša je jako utjecala na vegetaciju, koja je postala vrlo zapaljiva”, rekao je Fitzsimmons   za tv Channel Nine ranije.

“Vidjeli smo vatru kako neometano bukti, pojačana vjetrom”. Neka od zemljišta pripadaju gasiteljima koji se bore protiv “megapožara” koji je obuhvatio nekoliko požara u regiji i već uništio gotovo 380.000 hektara zemlje.

Požar bukti 70 kilometara sjeverozapadno od Sydneya, a vatrena stihija prostire se na više od 60 kilometara dugoj fronti.

U ponedjeljak popodne širom zemlje 2000 vatrogasaca bori se protiv 108 požara, a meteorološka služba  predviđa teški toplinski val za veći dio New South Walesa.

Komentari